УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Хто не любить своєї Батьківщини, буде завжди чужинцем і вигнанцем на цій землі»

23.08.2015 17:42
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Сьогодні для нас, християн, бути свідками Христової істини і знайти дорогу до життя вічного означає любити свою Батьківщину та свій народ і бути готовим віддати своє життя в ім’я Боже за друзів своїх. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в День державного прапора України.

«Хто не любить своєї Батьківщини, буде завжди чужинцем і вигнанцем на цій землі. Хто не хоче будувати власної держави і утверджувати її незалежність, той приречений бути рабом у чужих державах», - наголосив Предстоятель.

Роздумуючи над людською поведінкою, проповідник відзначив, що Господь Бог створив нас у такий спосіб, що ми хочемо перевершити самих себе. Людина – це істота, каже він, яка ніколи не задовольняється власними обмеженнями: завжди хоче чогось більшого, чогось кращого, чогось повнішого. «Мабуть, ті, хто виховують молодь, особливо підлітків, знають, що підлітковий час позначений двома цікавими феноменами… Молода людина в момент свого дозрівання переживає кризу цінностей. Усе те, що вчора було певним, зрозумілим, сьогодні набирає іншого значення. Батьки називають це тяжким віком. Але з іншого боку – аби дозріти, молода людина повинна подолати власну самотність. Вона має вийти назустріч іншому, має знайти свою любов, має закохатися в когось, має вийти із себе, передусім назустріч живому Богові. Лише тоді вона може віднайти своє життя, сенс того, чому варто посвятитися впродовж всього свого земного життя. Навіть більше – знайти те, що дає можливість жити життям вічним, яке не переминає», – сказав Блаженніший Святослав.

«Тому Христос, – продовжив Глава Церкви, – ще і ще запрошує кожного з нас іти за ним. Бо справді, віддати і віднайти своє життя можна лише в Ньому. Жити для ближнього, віддати все своє життя в любові для Бога і для ближнього. Ось що є змістом Христового Євангелія, осердям християнської віри, дорогою справжнього дозрівання, ставання людиною з великої букви».

«Коли хтось хоче зберегти своє життя, той його погубить, а хто віддасть своє життя задля Мене, задля Євангелія, той його знайде». На погляд Глави Церкви, це Боже Слово, яке лунає до нас через приклад зустрічі юнака з Христом, по-особливому відкривається в тих святах, які ми святкуємо. Завтра ми відзначаємо річницю Незалежності нашої Батьківщини. Сьогодні українське суспільство відзначає День українського прапора, який є символом, знаком, осердям нашого суверенного буття.

«Можна сказати, що українське суспільство сьогодні переживає таку ж кризу дозрівання. Є криза переоцінки цінностей, криза пошуку сенсу… Чому для нас сьогодні так важливо зберегти свою незалежну державу? Чи варто за нашу свободу й незалежність віддати своє життя? А для віруючих християн це питання звучить ще глибше. Що означає для нас сьогодні, в цей буремний час, іти за Христом, бути Його учнями? На це питання гарно дає відповідь пророк українського народу, наш Тарас. Для нього любов до Батьківщини і до рідної матері є одне й те саме. Гадаю, саме така перспектива, яка випливає з Христового Євангелія, є основою і фундаментом державного будівництва, на який ми повинні опертися на тій дорозі, що нею хочемо йти далі. Бо наша свобода, наше майбутнє, наш особистий добробут є немислимими без утвердження та існування вільної незалежної Української Держави», – сказав Предстоятель.

Тому, закликав Блаженніший Святослав, не святкуймо ці свята сумними, подібно як цей багатий юнак, який не хотів віддати того маленького, що має, аби отримати чогось більшого і вічного. «Будьмо сьогодні зрілими, будівничими, які творять свою державу з державницькою свідомістю, християнами-патріотами. Не біймося віддати своє життя в руки Божі, аби все те, що маємо, зберегти і збагатити, віддаючи його за наших братів і сестер», – побажав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні