УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Деякі українці нині нагадують ізраїльтян, котрі на шляху до землі обітованої сумували за рабством»

25.09.2016 15:57
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Сьогодні Україна подорожує посеред непростої смертоносної пустелі своєї історичної дороги до повноти свободи в Богом обітованій і даній землі. Ми часто переживаємо подібні спокуси, як колись ізраїльтяни в пустелі. Ми нарікаємо і на Господа Бога, і на наших провідників.

Нам видається, що три-чотири роки тому було краще, ніж сьогодні. Подібно ізраїльтяни вважали, що в єгипетському рабстві є краще, ніж іти в  Богом обітовану і дану їм землю. Про це говорив сьогодні Отець і Глава Української Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві.

Проповідник зазначив, що сьогоднішня неділя називається Неділею перед Воздвиженням, бо ось за кілька днів ми будемо святкувати свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста. «Ми, новозавітний Божий люд, Божа Церква, – розповів Предстоятель, – побачимо піднесеного розп'ятого Спасителя. І саме для того, щоб пояснити, що означає це свято Воздвиження для нас, що приніс на хресті Ісус Христос для мене і для вас, і подає до Євангельського читання той древній символ віри ранньої Церкви…»

Говорячи про людський гріх, Блаженніший Святослав зауважив: коли людина чинить щось зле, то інстинктивно, підсвідомо намагається це приховати, нікому не показувати, навіть тоді, коли у своєму серці хоче виправдати свій злий вчинок. «Тому, каже Христос, хто не вірує в Розп'ятого, не приймає спасіння, є наче тою людиною, яка боїться світла, тому що діла її лихі. Але Христос виставляє на світло наші лихі діла не для того, щоб нас покарати за них чи засудити, але щоб від них спасти, дати нам життя, дати нам свободу від того зла, подібно як колись Мойсей через показ мідяної змії рятував Божий люд. Так само як Христос, ставлячи нам перед очима у своєму розп’ятті і піднесенні на хрест мої гріхи, мене від них рятує, а коли я в це вірю, дає мені спасіння і життя вічне», – вважає духовний лідер греко-католиків.

«Тому, – закликав Блаженніший Святослав, – не приховуймо наших злих вчинків, виходьмо з ними на світло, тому що темрява боїться світла, а зло боїться прозорості й правди про нього. Коли ми, християни, чинимо щось погане, то несемо наші вчинки на світло Святої Тайни Сповіді. Бо віруємо, що милосердний Бог, котрий у своєму розп’ятому Сині дарує мені життя вічне, є сильніший від гріха і від його смертоносної сили, що її він може принести в моє життя. І кожен, хто вірує в це, каже нам сьогодні Христове Євангеліє, матиме життя вічне».

Згадавши про українські сучасні реалії, Глава УГКЦ зазначив: «Так стається, що сьогодні нас жалять власні злочини й гріхи, які накопичилися за 25 років Незалежності». «Як багато, – вважає архиєрей, – ми сьогодні відчуваємо цієї смертельної отрути, що розливається в нашому суспільстві. І ми часом опускаємо руки і кажемо: Боже, хто спасе нас від нашого зла, власної неправди?! Подібно колись ізраїльтяни мусили поборювати не лише зовнішніх ворогів, які забрали в них обітовану землю, а й внутрішнього ворога, який полягав у невірстві людей до дару життя і спасіння, котре дарував їм Господь Бог».

«Хто сьогодні може нам дати спасіння від того зла, яке постійно заполонює нашу землю? І серед цієї нашої історичної миті сьогодні знову Господь ставить нам перед очі Хрест нашого розп'ятого Спасителя і каже: Вірте, вірте в ту силу Розп'ятого, яка може перебороти зло, в якому себе відчуваєте наче переможеними. Вірте в ту Божу любов, яку Господь Бог має до вас. Не бійтеся прозорості і відкритості. На щастя, ми сьогодні живемо у відкритому суспільстві, в якому будь-який злочин і гріх кожного з нас через соціальні мережі та ЗМІ стає загальновідомим відразу. Начебто ставиться перед очі цілого суспільства. Саме ця відкритість, але не відкритість перед очима людей, а відкритість нашого серця, повного довір’я до Бога може стати моментом нашого спасіння», – закликав задуматися Блаженніший Святослав кожного з нас.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні