УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ на свято Василія Великого: «Я так би хотів, щоб у цьому році ми хоч трошки стали кращими християнами»

14.01.2017 19:13
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Знаменно, що спільнота ченців Чину святого Василія Великого розпочинає свій ювілейний рік саме в Києві. Адже саме звідси, із Київської унійної митрополії, розпочалося оновлення нашого церковного і монашого життя. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії у свято Василія Великого.
Зображення 1 / 3 Користуйтеся клавішами для перегляду

У своїй проповіді до вірних Предстоятель зауважив, що сьогодні, 14 січня, за юліанським календарем ми розпочинаємо новий рік. Ми входимо в новий період нашого церковного і особистого життя.

За його словами, як християни ми починаємо цей рік з особливого дня – свята. Сьогодні ми святкуємо празник Обрізання і найменування Господа нашого Ісуса Христа. Сьогодні минає восьмий день після Різдва Христового. Як ми чули у Святому Євангелії, відповідно до припису старозавітного закону, цього дня в обрізанні новонароджений Спаситель отримує ім’я Ісус, що означає «Спаситель».

«Можемо сказати, – пояснив Блаженніший Святослав, – що нині сам Господь Бог у тілесному обрізанні свого єдинородного Сина відкриває нам зміст і значення Його місії, задля якої Він народився між нами. Христос народжується, аби вкласти в кожну людину не так тілесне зовнішнє обрізання, як джерело вічне».

«Обрізання Ісуса Христа, – продовжив проповідник, – є передвісником, обіцянкою дару Хрещення – того моменту, коли кожен з нас отримує хрещальне ім’я, того моменту, коли в нутро кожного з нас Господь вкладає зародок життя вічного. Усе те, що сьогодні Небесний Отець відкриває в особі свого єдинородного Сина, даючи пізнати нам Його ім’я, є здійснене для нас. Спаситель своє спасіння хоче вкласти в істоту кожного, хто прийме дар усиновлення і стане дитиною Божою за новою обітницею – у тайні Святого Хрещення».

І щоразу, сказав Глава Церкви, коли ми хочемо обновити своє життя, коли ми хочемо відродження: особистого, церковного, суспільного - ми повинні повертатися до цього джерела. Маємо вертатися до тої сили, яку Господь уже вклав у наше нутро. Ми повинні ще і ще раз відкривати для себе самих власне християнське ім’я.

Розпочинаючи сьогодні новий рік, ми також святкуємо свято Святого Василія Великого. «У його постаті ми можемо побачити плоди Таїнства Хрещення», – вважає Предстоятель.

За його словами, святий Василій Великий походив зі знатної, вченої родини. Чуючи Слово Боже про нове християнське ім’я, чуючи благовість Євангелія про нове життя, яке випливає з Таїнства Хрещення, він по-новому зрозумів гасло грецької філософії, яке звучало так: «Пізнай самого себе». «Аскетичне життя Василія Великого, його монаший спосіб життя, його глибоке богослов’я було ніщо інше, як пізнання дару спасіння, яке Господь Бог поклав у його серце. Він щоразу глибше повертався до джерела, – джерела життя вічного», – відзначив Блаженніший Святослав.

Також цього дня ми розпочинаємо особливий ювілейний рік у житті УГКЦ і в житті Чину святого Василія Великого.

Глава Церкви нагадав, що торік ми дякували Господу Богу за 420-річчя Берестейської унії – церковного єднання, яке знову привело Київську Церкву до джерела єдності Церкви Христової. Коли наші владики на чолі зі своїм митрополитом відновили єдність Київської Церкви з наслідником апостола Петра – Святішим Отцем Папою Римським сьогодні. «Неминуче, – зазначив архиєрей, – таке повернення до джерела мало вилитися в оживлення, оновлення святого життя в Київській Церкві. І через двадцять років Київський митрополит Йосиф Велямин Рутський розпочинає реформу руського монашества. Цю реформу ми сьогодні знаємо як початки нового історичного буття монашества в лоні Василіанського чину».

Блаженніший Святослав сердечно привітав ченців і сестер Чину святого Василія Великого. «Хочу побажати, аби в цьому році переживаючи, святкуючи цей рік, з одного боку, ви дотримувалися цього гасла і заповіту Василія Великого: «Пізнайте самих себе». Відкривайте щоразу глибше зміст богопосвяченого життя. Хочу побажати, аби цей рік став не просто роком повернення до джерел, а став роком оновлення нашого монашества, здобуттям нової духовної сили. Хай стане роком глибокого духовного оновлення всієї нашої Церкви», – побажав Глава УГКЦ.

Тому, вважає він, цей ювілей є не тільки ювілеєм Василіанського чину. «Це подія, яку повинні ми, як Київська Церква, глибоко пережити. Маємо зрозуміти Божий заклик у цьому році. Я так би хотів, аби в цьому році ми хоч трошки стали кращими християнами, аби ми відкрили в собі силу, яка здатна нас перемінити. Ми бачимо, що в нашому суспільно-державному бутті ми так потребуємо змін, ми так потребуємо оновлення. Ми відчуваємо, що по-старому жити вже не можливо», – закликав Глава УГКЦ і додав, що сьогодні ми просимо в Господа Бога дару оновлення, дару, який би став моментом нового імпульсу для глибокого святого життя, що походить від єдиного імені, в котрому є спасіння для людини, – імені Ісус.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні