УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Бути християнином означає свідчити про Воскреслого», — Глава УГКЦ на Великдень

08.04.2018 18:05
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Християнин — це той, хто своїм життям свідчить, що Христос воскрес із мертвих, ставленням до світу, до матеріальних речей, один до одного. Він також свідчить про те, що добро, життя і Божа любов сильніші за ненависть, зло і навіть смерть!

На цьому наголошував Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді до вірних у неділю, 8 квітня, під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

«Сьогодні небо, земля і глибини підземні наповнилися світлом, бо Христос воскрес! Сьогодні ангели співають разом з людьми! Небеса співають разом із визволеними з аду і смерті, нашими праведниками і попередниками усього людського роду, бо Христос воскрес! Сьогодні людина звільняється від зла та смерті. Смерть сьогодні є переможена, бо Христос воскрес! Свято Христового Воскресіння є першим найбільшим і найвеличнішим християнським святом, празником усіх празників та торжеством усіх торжеств!» — такими словами щодо радісної звістки звернувся на початку своєї проповіді до вірян Блаженніший Святослав.

«Ми сьогодні святкуємо Воскресіння з мертвих нашого Спасителя, Господа, якого ми вчора бачили знеможеним, проданим, зрадженим найближчими, відкинутим своїм рідним народом, розп’ятого і покладеного до гробу. Проте Він сьогодні встає з мертвих, перемагає все те, що вчора з Ним сталося», — запевнив Предстоятель.

За словами архиєрея, про Христове воскресіння нам оповідають в Євангелії... Рано-вранці, ще поки зійшло сонце, жінки-мироносиці поспішали до гробу. Це були ті самі жінки, які стали свідками поховання Ісуса Христа. Жінки були свідками того, як вхід до гробу був закритий великим і важким каменем. Жінки були свідками того, як нечестивці запечатали цей камінь печатями, щоб ніхто не зміг дістатися до тіла Сина Божого. Жінки були свідками того, як римська влада поставила вояків, щоб стерегли вхід до гробу Спасителя. Тож ці жінки рано-вранці йдуть до гробу: і що ж вони бачать? А вони бачать цілковиту переміну...

Сторожі немає, бо вона втекла, розбіглася. Печаті зірвані, камінь відкочений, а з гробу сяє світло. Увійшовши до порожнього гробу Спасителя з плачем, вони зустрічають ангела в білій світлій одежі, який каже їм: «Чого плачете? Чого шукаєте живого між померлими? Його немає тут. Він воскрес!» З тими жінками сталася тоді велика переміна. Плач на радість перемінився. Тож вони були першими благовісницями і свідками Христового воскресіння, яке сповістили цю велику радість апостолам.

«Ми сьогодні начебто причащаємося тої радості, зустрівши воскреслого Христа у цьому святому храмі, який сьогодні такий світлий. Стільки радості ми сьогодні відчуваємо в нашому серці! Ця пасхальна ніч є унікальним моментом у всьому літургійному році, коли ми можемо відповісти на питання: хто ж такі християни? Дуже часто ми звемо себе християнами, православними християнами, які сповідують істинну віру. Однак що це означає? Це питання набирає глибшого, нового змісту в новий час, коли все змінюється: стиль життя, цінності, культури... Що означає сьогодні для мене і для вас бути християнином?» — роздумує духовний лідер греко-католиків.

«У цю пасхальну ніч ми зможемо відповісти на це питання. Насамперед, християни — це люди, які повірили в те, що Христос воскрес. Приклад такої віри, яка народжує християнське життя, ми знаходимо в Євангелії, коли жінки-мироносиці звістили апостолів, що Христос воскрес, але ті не дуже хотіли їм вірити. Однак Петро та Іван (улюблений учень Христа) встали і побігли до гробу. Іван навіть пише сам про себе: “Той учень, прибігши до гробу, увійшов, побачив і увірував”», — розповідає Глава Церкви.

Пізніше апостоли були першими свідками, які особисто зустріли воскреслого Христа, торкалися Його ран, торкалися Його тіла після воскресіння, споживали з Ним Таїнственну вечерю. І аж до кінців світу несли вістку, що вони бачили воскреслого Христа. Іван, зокрема, пише нам, християнам нового часу, про те, що було від початку, про те, що очі їхні бачили, про те, чого руки їхні торкалися... Тому це вони і сповіщають нам, щоб наша радість була повною. Отож, ми, як християни, є спадкоємцями тих, які бачили, торкалися, спілкувалися та особисто зустріли Воскреслого.

Як зазначає Предстоятель, саме в цю пасхальну ніч у ранній Церкві звершувалися Таїнства Хрещення, Миропомазання і навіть вперше Церква, яка приймала нових членів до своєї спільноти, давала можливість причаститися Тілом і Кров’ю Спасителя, споживати паску. Цією паскою є не лише хліб, який ми маємо у своїх кошиках, а й Христос. Адже християнин є тим, хто прийняв Таїнтво Хрещення, був охрещений, отримав Таїнство Миропомазання і причастився Тілом і Кров’ю нашого Спасителя.

«У цей момент ми стали причасниками Воскресіння, не лише слухачами, але справжніми дійсними його учасниками. Каже апостол Павло: “Усі ви, що в Христа хрестилися, у смерті охрестилися”. Ми були з ним поховані, охрещені на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих, і ми з вами жили новим життям. Ось що означає бути християнином!” — запевняє очільник греко-католиків.

«Бути християнином означає свідчити про Воскреслого. Недарма християни в різний час і у всіх народах, коли йшли на смерть та бачили знаряддя своєї муки (особливо християни ХХ століття, які дивилися на те, як налаштовують набої ті, що хочуть їх вбивати), у той момент співали: “Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував”. Вони начебто насміхалися з тих, які хотіли їх убити, бо хто є причасником життя Воскреслого — переміг смерть. І тому християнин сьогодні разом з апостолом Павлом каже: “Смерте, смерте, де твоє жало? Де твоя, аде, перемога?” Тому в цю пасхальну ніч відкриймо, ким ми є. Каже святий Августин: “Християнине, пізнай, ким ти є. Відкрий для себе власне ім’я!”» — промовляв Блаженніший Святослав до прихожан.

«У цей радісний і великий день бажаю всіх вас привітати зі святом! Бажаю привітати і поділитися цією пасхальною радістю, якої ми стали причасниками, учасниками і свідками Воскресіння Христового. Стоячи сьогодні на богослужіннях, ми бачили, як зійшло сонце... А тепер ми бачимо сонце, яке у всій своїй повноті зійшло і сяє нам. Це знак, літургійний символ, що завжди після ночі настає день. Якщо завжди після темряви настає світло, то й після життя у цьому світі і нашої смерті настане наше воскресіння. Після бурі наступає тиша, тому обов’язково непереможно після війни настане мир. І ми будемо свідками цього великого таїнства умиротворення світу у воскреслому Спасителеві!» — щиро привітав усіх людей зі святом Предстоятель УГКЦ.

«Ми сьогодні свідчимо, що Христос воскрес нашим братам і сестрам на окупованих територіях. Ми сьогодні сповіщаємо про воскресіння нашим солдатам і хлопцям, які дивляться в обличчя смерті і співають сьогодні пісню про те, що Христос воскрес із мертвих. Я вітаю з цим святом тих, хто, можливо, сьогодні найбільше сумує. Адже цього дня Христос смуток змінює на радість. Вітаю всіх вас і бажаю вам з усього серця сповнитися небесною радістю, бо каже Христос: “Мій мир даю вам”. Не світ його дає, бо цей світ не має миру. Мир приходить від Христа, який воскрес із мертвих. Христос воскрес! Воістину воскрес!» — звернувся наприкінці своєї проповіді Блаженніший Святослав до людей, які всім серцем та душею проживають момент Христового воскресіння.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні