УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Крилосі: «Наша Церква завжди була державотворчою, але ніколи не була державною, яка б обожнювала земну владу»

05.08.2018 12:48
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
У вірі щодня потрібно зростати, як те гірчичне зерно, що є початком великого дерева. Над єднанням людини з Богом, над єднанням між нами та Ісусом Христом, між нашим народом і нашим Богом потрібно працювати, чувати кожного дня. Це тоді робить людину сильною, дає їй ключі до свободи. Робить її переможницею над злом.
Зображення 1 / 3 Користуйтеся клавішами для перегляду

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії в селі Крилос Івано-Франківської архиєпархії, де 4-5 серпня 2018 року відбувається Всеукраїнська патріарша проща до Крилоської чудотворної ікони Матері Божої.

«Ця проща є подячною молитвою за дар 1030-річчя Хрещення Русі-України, – зауважив Предстоятель під час проповіді до прочан. – Ми  хочемо подякувати Господу Богу за те, що 1030 років тому ми вийшли з хрещальної купелі, до якої нас привів рівноапостольний князь Володимир, як єдиний об’єднаний в Христі Божий народ. Цей скарб святої віри передавався в нашому народі, як найдорогоцінніший національний скарб, із покоління в покоління, від батьків до дітей, від матері до її дитини».

І сьогодні тут, продовжив Блаженніший Святослав, стоячи на цьому святому місці, перед обличчям Крилоської чудотворної ікони Богородиці, ми хочемо ще раз запитати Господа Бога: а де ж наше сумління, що означає скарб віри? Чому віра в Бога є скарбом? А, можливо, навіть більше. Чому серед усіх скарбів, які людина може прагнути, шукати у своєму житті, віра є найбільшим скарбом? Властиво, відповіді на ці питання, які, можливо, ця молитва зроджує в нашому серці, ми чуємо у Святому Євангелії, у тому слові, в якому сам Бог хоче до нас говорити…

«Віра в Бога, – запевнив проповідник, – означає цілковите єднання між людиною і Богом. Це таїнство поєднання відбулося в особі Ісуса Христа. Ісус є Богом, який став людиною, воплотився в людину, взяв на себе не тільки людське тіло, а й історію людства. З її болями, стражданнями. Тому передвіщає своє розп’яття, смерть і воскресіння».

Вірити в Бога, вважає Глава Церкви, означає поєднати з Богом усе те, ким ми є. Це означає поєднати нашу душу, наше тіло, наше прагнення - усе наше єство. Саме те поєднання між людиною і Богом ми називаємо вірою. Тому апостол Павло каже: уже не я живу, а Христос живе в мені. І те, що сам Христос чинив на доказ свого Божества, може діятися через життя, молитву, свідчення і навіть смерть і воскресіння віруючої людини.

Говорячи про Київську Церкву, Глава УГКЦ зауважив, що вона завжди виконувала роль того євангельського батька, про якого ми сьогодні чуємо. І завжди, у кожному історичному моменті, вела своїх дітей до поєднання з Христом. Київська Церква завжди служила своєму народові, завжди вчила і князя, і селянина ставити Ісуса Христа в центрі свого життя.

«Саме віра в Бога, – переконує Блаженніший Святослав, – дає нам можливість не впадати в крайнощі в наших особистих життєвих виборах. Саме Церква Христова повинна послужити українському суспільству так, як 1030 років тому, віднайти осердя свого національного державного будівництва. Саме через те, що наші попередники ставили Бога в центрі своєї політичної, державної діяльності, Церква змогла виконати своє служіння».

У нашій Церкві, в її історії, відзначив Предстоятель УГКЦ, зокрема в сучасності, проявилася оця древня київська модель служіння своєму народові і його державі. «Саме через те, що наша Церква вчила ставити в центр свого життя тільки Бога, вона завжди була державницькою. Вона вчила людей бути вільними. Завжди була державотворчою, тому що була матір’ю і учителькою свого народу. Але ніколи наша Церква не була державною, яка б обожнювала земну владу і йшла б на служіння земним володарям. Тому вона завжди була Церквою свого народу», – сказав архиєрей.

«Саме цю місію, – запевнив Блаженніший Святослав, – наша Церква хоче виконувати і в сучасному українському суспільстві. Саме цю місію нам довіряє Господь наш Ісус Христос. Саме цю місію ми повинні зрозуміти як спадок дару Христової віри. І те, властиво, що ми сьогодні святкуємо. Тому, дякуючи сьогодні за дар віри, ми дякуємо Господу Богу за те, що впродовж усієї історії Він був з нами».

Під час Архиєрейської Літургії прочани на чолі зі своїм духовним провідником відновили хрещальні обіти.

Насамкінець Глава Церкви пригадав, що цього року ми молимося "Отче наш" і "Богородице Діво" за чесне проведення виборів в Україні у 2019 році. І разом з прочанами помолився за це.

У кінці Літургії Архиєпископ Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, подарував Главі УГКЦ копію чудотворної ікони Крилоської Матері Божої, аби Вона оберігала його.

Вірні подякували оплесками Блаженнішому Святославові за спільну молитву та духовний провід.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні