УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Коли хтось з єпископів, священиків, дияконів думає, що він отримує владу над мирянами, то він глибоко помиляється»

04.11.2018 12:33
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Можна навіть бути святим політиком і бізнесменом. Хоча бачимо, що політична та економічна сфера суспільства найбільше заражені гріхом. Тому так потрібно, щоб наші миряни брали участь у політичному та економічному житті своєї держави і вносили туди Божого Духа, звільняли від кайданів рабства перед злом. З таким закликом звернувся Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового 4 листопада 2018 року.

Предстоятель відзначив, що сьогодні в Патріаршому соборі ми переживаємо особливе свято. Ця Божественна Літургія є осердям ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян УГКЦ.

За словами проповідника, сьогодні головне слово, над яким ми роздумуємо, – це покликання: покликання мирян, апостолят мирян, їхнє служіння в Церкві, роль і завдання мирянина в місії Христової Церкви сьогодні.

«Посланництво мирянина, – каже Глава Церкви, – можна описати словами: іди, вернися додому, до своєї родини, до місця своєї праці, свого служіння, до своєї життєвої дороги до неба, але дорогою розкажи всім усе те, що Бог учинив тобі».

Папа Франциск каже, що християнство не є наслідком зустрічі людини з якоюсь ідеєю чи книжкою, хоча Христова Церква має своє віровчення.

«Християнство ніколи не зводиться лише до кодексу поведінки, лише до моральних законів і приписів. Християнська віра є наслідком особистої зустрічі з живим Богом, з Христом, який є тут між нами. Наша віра є наслідком тої дії, яку Бог вчинив мені і вам», – відзначив проповідник.

За словами духовного лідера українців, посланництво мирян є ніщо інше, як участю кожної охрещеної людини у священичому царському і пророчому уряді самого Ісуса Христа. Бо коли ми відчуваємо, що Бог нам дарував свого Святого Духа, покликав нас до свободи від зла і дарував нам здатність чинити добро, тоді починаємо освячувати цей світ, хоч би де ми були; в особистих рішеннях, у нашому сумлінні ми ніколи не йдемо на компроміс зі злом, навіть, можливо, ціною власної жертви, зневаги і невигоди. Ось що означає покликання мирянин освячує цей світ, беручи участь у священичому служінні самого Христа.

Мирянин є той, вважає Блаженніший Святослав, хто свідчить, що спосіб будувати стосунки між людьми, цей світ, наша Батьківщина і особисте життя належать Богові. Він є джерелом нашого життя, правди, і Його закон, Його правда є найвищим законом і правдою життя та існування людини. Його закон і правда мають лежати в основі державного закону, правил співжиття між людьми, ставлення людини до людини.

«Християнин, який носить у собі Духа Святого, завжди є голосом правди. Говорить правду навіть тоді, коли її не хочуть чути, навіть коли вона болить. Говорить правду навіть тоді, коли за неї можна втратити своє життя. Ось що означає участь мирянина у пророчому служінні Христа сьогодні», – пояснив Глава Церкви.

«Ми з вами вчора роздумували, – сказав він до мирян, – що непросто можна бути святим сьогодні, а й треба. Бо це наше найважливіше покликання, – покликання кожної людини, яка приходить у цей світ. Можна і потрібно бути святою матір’ю, святим батьком для своїх дітей, святим лікарем, учителем, робітником, селянином».

Під час Літургії вірні стали свідками свячення трьох нових дияконів Київської архиєпархії. «Це велика радість. Наша Церква тут, над Дніпром, росте і розвивається. Папа Франциск застерігає всіх нас сьогодні від того, що ми називаємо клерикалізмом, бо деколи той, хто виконує ієрархічне служіння в Церкві, думає, що має владу над мирянами, а не служіння для мирян. Коли хтось із єпископів, священиків, дияконів думає, що він отримує владу над мирянами, то він глибоко помиляється. Він отримує служіння для мирян. І зміст цього служіння – бути провідниками мирян у дорозі до святості», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні