УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Ми стали свідками, як рани розколу враз можуть зникнути силою і діянням Святого Духа»

16.12.2018 13:54
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
8
Спитаймо себе, скільки в нашій молитві до Бога ми відводимо місце для молитви подяки, як рідко ми визнаємо, скільки всього ми вже отримали від Господа Бога. Ми радше схильні нарікати, чого ще не маємо, але забуваємо, недобачаємо, з невдячністю своєю губимо те, що вже нам Господь Бог подарував.

На це звернув увагу Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового 16 грудня 2018 року.

Співслужив із Блаженнішим Святославом владика Борис Ґудзяк, Правлячий єпископ єпархії святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії.

Сьогодні Євангеліє, сказав духовний лідер українців, розповідає нам про Бога, який наближається до людини, – Бога, який долає будь-які відстані, будь-які перешкоди, які відокремлюють людину від Бога, а особливо відчужують людину від людини.

«Те, що нас сьогодні справді відчужує від Бога, – вважає Предстоятель, – і від нашого ближнього, є не так наші якісь земні людські ознаки. Ця межа відчуження проходить через рани, прокази нашої душі. Цією проказою, яка чинить розколи у людському роді, яка навіть шматує тіло Христове, що ним є його свята Церква, – є проказа нашого з вами гріха».

І кожного разу, додав Глава Церкви, коли Господь Бог долає наше відчуження, коли виливає на нас своє милосердя, коли сам перший наближається до нас, ми бачимо його славу, силу, об’явленого в нашому людському немічному житті.

Спитаймо себе, просить проповідник, скільки в нашій особистій молитві до Бога ми відводимо місце для молитви подяки. «Як рідко ми визнаємо, скільки всього ми вже отримали від Господа Бога. Ми, радше, схильні нарікати, чого ще не маємо, але забуваємо, недобачаємо, з невдячністю своєю губимо те, що вже нам Господь Бог подарував», – просить замислитися Блаженніший Святослав.

Сьогодні Божественне Євангеліє запрошує нас побачити, як близько Господь Бог є між нами. «Особливо сьогодні, після всього того, що вчора пережила Україна і християни України, як ми побачили, як рани розколів і відчужень враз можуть зникнути силою і діянням Святого Духа. Як нам сьогодні не стати перед Боже обличчя і не подякувати за те, що зціляє тіло багатостраждального українського народу. Як нам не подякувати за ті дари, які Він нам сьогодні уділяє, як нам не подякувати, що допомагає нам долати зони відчуження?!» – переконує Глава УГКЦ.

Бо ті зони відчуження і розколів, наголошує проповідник, не пролягають лише через межі християнських конфесій, вони пролягають через наші серця, людські стосунки, відчуження, гріховне відчуження людини від Бога.

Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за те, що Він допомагає нам від цього звільнитися. «Веде нас до себе, робить нас причасниками свого вічного життя. І наша батьківська віра, – віра, яка є єдина в того самого Бога для православних, католиків, протестантів, допомагає нам чутися не чужинцями один до одного, а братами і сестрами у Христі, дітьми єдиного Бога», – відзначив Предстоятель.

Архиєрей зауважив, що ми крок за кроком наближаємося до свята Різдва Христового. Ми крок за кроком ідемо дорогою святого передріздвяного посту.

«Цей шлях є дуже подібний до шляху, яким Христос відправляє отих десятьох прокажених… Бо ми знаємо, що умовою доброго підготування до кожного великого свята, умовою доброго посту є свята сповідь, святе причастя. Тайна сповіді є тайною Божого милосердя, яка єднає людину з Богом, брата з сестрою. Нас з вами об’єднує в одне єдине тіло Христової Вселенської Церкви. Ця дорога до Різдва є дорогою зближення Бога до людини. Бог не просто хоче до нас зблизитися в таїнстві Різдва, Він хоче стати людиною, Він воплотиться, стане одним із нас. Бог стане людиною і назавжди поєднає нас із Собою», – сказав на завершення Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні