УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Ми сьогодні радіємо з нашими православними братами в цей історичний день»

06.01.2019 13:23
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
Дивлячись на генеалогію нашого народу, ми можемо побачити, як Господь Бог упродовж віків вів наш народ до нашої особистої, національної, церковної повноти і зрілості. Можемо побачити, як в останні десятиліття дарував нам свободу, вільну і незалежну державу, як останніми днями начебто виконує свої обітниці нашому віруючому народові, нашій Київській Церкві.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав напередодні Різдва Христового в Патріаршому соборі Воскресіння Христового під час проповіді до вірних.

«Сьогодні є історичний день для наших православних братів, з якими ми сьогодні разом радіємо. Господь є той, хто є альфою і омегою, джерелом і вершиною, вінцем нашої з вами історії», – додав Предстоятель.

Проповідник зауважив, що сьогодні особлива неділя, яка цього року збігається з навечір’ям Різдва Христового, коли ми відчуваємо, що ось час підготування кожного з нас до цього великого свята – народження во плоті Господа і Спаса нашого Ісуса Христа – уже близько.

Миряни та духовенство довго готувалися до цього дня: передріздвяним постом, старалися очистити свою душу, своє серце у сповіді, причаститися Тіла і Крові нашого Спасителя… Мабуть, кожна українська родина вже приготувала Святу вечерю. «Але є ще хтось інший, – сказав Предстоятель, – який готується до Різдва. Усі ці приготування, щойно згадані, це були приготування людини, приготування духовні, культурні, національні, сімейні до цього дуже важливого свята. Але той, хто насправді є Господарем, хто підготував цей момент, свято Різдва – це є наш Господь Бог».

І ось те, як Бог готував і готує Різдво, ми сьогодні чуємо у Слові Божественного Євангелія.

«Євангелист Матей, – розповів Блаженніший Святослав, – подає нам книгу родоводу Ісуса Христа. Він начебто показує, декларує, ким є Той, хто має народитися. І Матей називає його двома такими фразами – Син Давида і Син Авраама. Не даремно Матей згадує нам про Христа як Сина Авраама і Сина Давида. Бо той спосіб, яким Господь Бог готував і далі нас готуватиме до таїнства Різдва – це момент, коли Бог спілкується з людиною і щось їй обіцяє. Дає певну обіцянку, а відтак, коли настає відповідний час, або повнота часів, цю свою обіцянку сам Бог сповняє».

Згадуючи про Авраама, Боже Слово нам каже, що в таїнстві Різдва Христового Господь Бог до кінця виконує те, що обіцяв прабатькові у вірі кожного з нас – Авраамові, у момент, коли він жертвував Богові найдорожче, що мав, – свого сина Ісаака. Бог йому був пообіцяв: з тебе вийде великий народ, з тебе безплідного блукаючого старця…

«Усі ці обіцянки, дар народу, дар землі, дар благословення для всіх народів Господь Бог виконує в момент народження во плоті свого єдинородного Сина. Бог стає людиною і виконує всі ті обіцянки, які дав людині. Тому Різдво Христове є осердям, кульмінацією, вершиною і завершенням історії усього людства», – переконує Глава Церкви.

За словами духовного лідера українців, коли ми чуємо цю божественну історію підготовки до Різдва Христового, певною мірою отримуємо запрошення відкрити сенс, зміст, значення нашої історії, історії нашого життя, історії наших дітей, зміст життя історії нашого народу, а відтак нашої держави.

Покликаючи кожного з нас вітати новонародженого Спасителя, Боже Слово, наш Господь, Церква Христова запрошує кожного з нас відкрити наше життєве завдання. «Бо ми з вами, – наголошує Предстоятель, – з'явилися на світі не внаслідок сліпого випадку. Історія не є безглуздою, абсурдною, не є сумішшю якихось сліпих випадків. Господарем історії у своєму провидінні є Господь Бог, який веде її до свого вінця».

Те, що людині здається незрозумілим, страшним, каже архиєрей, Господь Бог може відкрити, даруючи нам свого Сина. Знаючи про це, без остраху, у повній довірі до Бога, з вірою наших праотців: Авраама, Ісаака, Якова і царя Давида, в довір’ї до Бога вступаємо в цей новий час.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні