УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Слухаючи кандидатів у президенти, спитаймо в них не про те, що вони мають, а якими вони є»

27.01.2019 16:59
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
13
Ми, як народ, як держава, станемо кращими, коли збудуємо краще суспільство, в якому молодь не буде більше шукати повноти життя поза Україною, а зможе жити вповні в себе вдома. Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

У сьогоднішньому євангельському читанні ми чуємо розповідь про зустріч Христа з багатою чоловіком, який приходить до Христа з одним питанням: «Учителю добрий, що маю робити, щоб успадкувати життя вічне?» «Продай усе, що маєш і йди за мною», – сказав Христос.

Відповідь Ісуса Христа, пояснює проповідник, показує цілком іншу перспективу: щоб жити вповні – треба бути добрим, як Бог є добрий.

«Бути добрим як Бог, – сказав Предстоятель, – означає не просто імітувати виконання певних приписів. Щоб бути подібним до Бога, треба давати, бо таким є наш Бог. Ми віримо в Бога, який нічого не бере, а є джерелом всякого добра. Він дає все, що нам потрібно».

«Лише тоді, – переконує Глава Церкви, – коли ми даємо, – даємо те, ким ми є, усе, що маємо в матеріальному видимому світі, лише тоді живемо на повну. І відчуваємо, що більше щастя давати, аніж брати».

«Не мати, а бути – є рецептом щастя і способом жити вповні», – наголосив духовний лідер українців.

Сьогоднішній світ, за словами проповідника, часто живе в ідолопоклонстві успіху. Треба бути успішним за всяку ціну, навіть способом приниження чи знищення свого ближнього. Переступити через усе, щоб зробити добру кар'єру.

«А щоб стати успішним політиком, слід переступити навіть через гідність людей, яких хочеться перетворити на електорат, якими треба маніпулювати, щоб мати більше голосів, посісти краще місце в парламенті чи ще в якомусь теплому кріслі. Але той, хто так чинить і так живе, уже вмирає. І ніколи те, що він узяв у ближнього, не зробить його вповні людиною. Не дасть йому ніколи життя, тим більше життя вічного», – переконує Глава Церкви.

Проповідник пригадав один з основних месиджів, які лишив нам Блаженніший Любомир, – бути людиною. «Важливість бути, а не мати – є осердям християнської духовності. Бо найбільшим скарбом для Бога є не те, що ми маємо як люди, а те, ким ми є. Мати скарб на небі – означає стати кращою людиною», – просить замислитися проповідник.

Предстоятель УГКЦ вважає, що ці слова сьогодні є закликом до українського суспільства. Ми вже відчуваємо, як в Україні почалася виборча кампанія. «Скільки сьогодні різних кандидатів, – каже Блаженніший Святослав, – себе нам пропонують. Але слухаючи їх, спитаймо себе та їх не про те, що вони мають, а якими вони є. Бо ми, як народ, як держава, станемо кращими, коли збудуємо суспільство, в якому молодь не буде більше шукати повноти життя поза Україною, а зможе жити вповні в себе вдома. Тоді, коли побачимо, що той спадок, який нам лишив наш народ, наші батьки, полягає в єдиних Христових словах: «Іди за мною».

«Будь людиною, яка справді розуміє, що саме Бога треба ставити на перше місце, а тоді, як каже приказка, усе стане, на своє місце», – побажав кожному Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні