УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Сьогоднішнє свято є торжеством християнського виховання, бо кожна дитина - храм Божий», - Глава УГКЦ

04.12.2019 15:12
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Кожна людина має неповторний і унікальний дар та покликання. Тож у цьому святі проявляється велич такого покликання та задуму Творця щодо неї. Адже Він шукає можливості закласти свій храм у кожному з нас.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці в середу, 4 грудня 2019 року.

«Сьогодні Христова Церква святкує Введення в храм Пресвятої Богородиці. Пам'ять про цю подію зберегла у своєму серці Церква ще з ранніх століть християнства. Згідно з церковним переданням, Йоаким і Анна змогли виконати обіцянку, яку дали Богові. Адже після багатьох років безпліддя в в них нарешті народилася дитина, яку вони обіцяли віддати на служіння Всевишньому. Трирічну дівчинку, за тогочасним звичаєм посвяти людини Богові, приводять і передають як дорогоцінний дар», – зазначив Предстоятель.

За його словами, Мати Божа – храм, який у собі може вмістити вічного, великого, безмежного Бога. У нерукотворних храмах живе Господь.

«Небесний Отець сотворив людину в цьому великому Всесвіті як єдиний спочинок, де Він може знайти собі місце. Людина – справжній храм Божий. Тому апостол Павло навчає християн: «Ваше тіло є храмом Святого Духа». А Ісус Христос каже до своїх учнів на Тайній вечері: «Коли хтось Мене любить, то й слово Моє берегтиме і злюбить його Мій Отець, і прийдемо Ми до нього, і в ньому закладемо житло». У цьому святі об’являється велич покликання, велич Божого задуму щодо людини. Творець шукає можливості закласти свій храм у кожному з нас», – переконаний проповідник.

На його думку, кожна людина є неповторною та унікальною зі своїми дарами і покликанням.

«Сьогоднішнє свято є торжеством християнського виховання, бо кожна дитина має в наших очах бути оцінена як храм Божий, – зауважує архиєрей. – Ми бачимо, що в Україні ще так багато маємо зробити. Згідно з державною статистикою, двадцять відсотків українських дітей страждають від насильства: фізичного, психічного, булінгу, а кожна п’ята дитина в Україні – потерпає від сексуального насильства. Як багато ми разом як Церква, як християнська родина, як увесь народ і спільнота повинні зробити, щоб храм Божий у кожній дитині, яку Він посилає на Україну, був збудований, щоб кожна людина віднайшла свою дорогу до храму, яка є дорогою до власної гідності, дорогою до себе самого».

І згодом додав: «Тому наша Церква цього року так багато зробила для того, щоб наші парафії, наші католицькі дитячі садочки, школи, університети були справді тими просторами, де діти можуть почуватися в безпеці та захищеними».

«А сьогодні радіймо разом з Богородицею, що Господь відповідає на наші молитви, чує крик людської душі і посилає знаки своєї відповіді й присутності між нами. Подякуймо Творцю, що Він не захотів жити десь далеко на небесах або в якихось лише рукотворних храмах, а покликав кожного з нас бути храмом Святого Духа. І помолімося за християнських вихователів, які будують Божий храм у кожній християнській родині. Богородице, візьми під вою свою опіку українських дітей, допоможи їм стати носіями нашого великого Бога за Твоїм прикладом», – наприкінці підкреслив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні