УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«У таїнстві Різдва Бог стає джерелом перемоги над страхом людини», – Блаженніший Святослав у день Різдва

07.01.2020 16:59
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Сучасна людина має чимало страхів, адже у світі відбувається багато тривожних речей. Проте щоразу Різдво дарує нам надію та радість, а також свідчення того, що Бог завжди з нами!
Зображення 1 / 31 Користуйтеся клавішами для перегляду

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі на свято Різдва Христового у вівторок, 7 січня 2020 року.

«У таїнстві Різдва все сотворене по-новому відкриває для себе Бога та розуміє Його не тільки як Сотворителя, а і як Спасителя, який не просто дає життя, а якому не байдуже, яким є те життя, як живе Його сотворіння. Тому сьогодні все радіє і ми відчуваємо, як радість усуває тривогу, а небесне світло і мир наповнюють землю небесним і вічним дійством», – зазначив Предстоятель.  

І згодом додав: «У таїнстві Різдва Бог Творець і Спаситель стає джерелом перемоги над страхом людини. Однак людина, яка боїться, сповнюється світлом Божої надії. Господь особисто приходить у кожен момент людського життя, коли вона переживає страх і тривоги, і каже їй словами ангела: «Не бійся! Я сповіщаю тобі велику радість».

На думку духовного лідера греко-католиків, кожного разу, коли ми святкуємо Різдво, наш Спаситель знову і знову входить у «печери» сучасної людини. Зараз люди відзначають це свято у світі, сповненого страхів, бо ми тривожимося перед обличчям жахливої дійсності, серед якої доводиться нам жити. Ми не знаємо, що нас чекає навіть цього року, проте «темряву страху сучасного людства саме своєю присутністю воплочення новонароджений Спаситель перетворює на свято, а страх – на радість».

Відтак проповідник нагадав про значення і силу колядок, які лунали на вулицях міст і сіл ще за часів атеїстичного радянського режиму. За його словами, колядування було маніфестацією перемоги сили віри над тими, хто вважав, що може контролювати навіть людське серце.

«Відкриймо всепереможну силу радості різдвяної колядки! Сьогодні із серця нашої Церкви, із цього Патріаршого собору, поділімося різдвяною колядою з усіма, хто перебуває серед темряви тривоги і ночі страху сучасного світу. Скеруймо нашу колядку до тих, хто перебуває на окупованих територіях, у Криму, до всіх наших воїнів, які зараз колядують на передовій і, можливо, відчувають, що не зброя, яку вони тримають у руках, а саме сила Божої радості є та, яка справді стає джерелом надії для України!» – підкреслив Глава УГКЦ.

Крім того, Блаженніший Святослав згадав про всіх людей, яким зараз сумно і важко з різних причин, щоб Господь подарував їм радість і надію, а також привітав усіх вірян із цим величним святом!

Варто зауважити, що після Богослужіння Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Гуджеротті від імені Папи Франциска привітав усіх зі святом і у своєму слові закликав усіх людей плекати в собі сильну надію.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні