УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Біда пандемії змусила сучасне суспільство глянути в очі смерті»

22.03.2020 06:45
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Суспільство живе так, наче Бога не існує і наче смерті не існує. Усі думають, що вони тут житимуть вічно. Але ось нараз біда, погодьтеся, що це біда, змусила сучасну людину поглянути в очі смерті. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі програми «Відкрита Церква» на «Живому ТБ». Співрозмовником Глави Церкви був журналіст, телерадіоведучий Микола Вересень.

Говорячи про страх людини перед смертю у зв’язку з пандемією коронавірусу, Предстоятель УГКЦ зауважив, що в нього часто створювалося відчуття, що сучасне суспільство втікає від теми смерті.

«Під час Революції гідності я говорив західному суспільству про смерті на Майдані. Останніми роками будив сумління європейців через трагедію війни в Україні. Коли я розповідав, як трагічно переживають матері смерть своїх дітей, на мене часом дивилися скляними очима, мовляв, про що ти говориш. Я бачив, що сучасне суспільство не розуміє теми смерті. А тепер ці картини Господь Бог поставив їм перед очі», – додав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви пригадав, як свого часу його попередника Блаженнішого Любомира запитали: що би ви хотіли порадити олігархам? А він відповів: «Я б їм порадив частіше ходити на похорони».

«Бо коли ти бачиш своїми очима, що твоє життя матиме кінець, і коли усвідомлюєш, що обов'язково помреш, твоє життя набирає іншого змісту», – просить замислитися Блаженніший Святослав.

Він переконаний, що це природно боятися смерті, з нею не погоджуватися. Страх перед смертю і несприйняття факту смерті християнський досвід вважає як аргумент того, що людина була створена для вічного життя. Ми не хочемо вмирати, ми хочемо жити вічно.

«Проте для сучасної людини смерть – це проблема, яку вона собі наново відкриває, не розв’язана проблема, яка не знаходить пояснення. Але ми, християни, віримо у воскресіння. Наш Спаситель Ісус Христос показав людині, що таке смерть. Чому? Бо Він допустив, аби з Ним сталося все те, що станеться з кожним із нас. Навіть більше, Він показав, що те, що сталося з Ним, досвідчить кожен із нас», – зауважив Глава УГКЦ.

Христос страждав, помер на хресті і воскрес. Що це означає? «Він показав, що смерть є частиною людського життя. Смерть – не кінець, не фаталістичний бич людини. Людина створена не для смерті, а для життя, смерть – це частина людського досвіду життя. І кожен з нас помре, і кожен з нас воскресне. Питання тільки таке, як ми будемо вмирати. Християнський досвід каже, що добру смерть ще треба заслужити, до неї треба підготуватися», – додав Предстоятель Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні