УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Взяти на себе свій хрест означає сьогодні допомогти людям старшого віку не виходити з дому»

22.03.2020 18:50
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Взяти на себе свій хрест означає сьогодні для християн постукати до самотньої старшої людини. Бо купуючи їй хліб, ви рятуєте їй життя. Такий заклик зробив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сьогодні під час Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, онлайн-трансляцію якої здійснювало «Живе ТБ».

Насамперед духовний лідер українців подякував усім тим, хто вирішив залишитися сьогодні вдома. «Можливо, це дивно звучить, бо нам так хочеться, аби собор був завжди переповнений, але сьогодні дякую всім за прояв християнської та громадянської свідомості, що ви всі залишилися вдома і дбаєте про життя і здоров’я своє та своїх близьких. Сьогодні наш собор порожній. Але я відчуваю присутність сотень тисяч людей з різних куточків земної кулі, які зараз сидять дома і виконують заповідь Божу – бути з Богом у Його неділю і моляться разом з нами», – сказав Предстоятель.

Проповідник попросив, нехай Дух Святий, який вчить нас молитися в надзвичайних обставинах і бути разом тоді, коли фізично мусимо бути віддаленими, навчить нас, як нам правильно пережити цей непростий для всього людства час.

Ця неділя називається неділею Хрестопоклонною. Сьогодні ми возносимо і ставимо перед очі кожної людини, кожного християнина нашого розп’ятого і померлого Спасителя. Також сьогоднішня неділя відзначає половину нашого великопісного шляху. Ми з вами перебуваємо на середині Великого посту, того часу, який є мандрівкою до Пасхи.

Сьогодні ми чуємо в Євангелії такі слова: «Хто хоче йти за мною, нехай відречеться себе самого. Візьме на себе свій хрест і йде за мною».

«Ці слова, які ми чуємо сьогодні, – вважає Блаженніший Святослав, – є ніщо інше, як правила християнського життя. Іти за Христом означає бути християнином. Нині, у момент вселенського болю, коли ми бачимо, як десятки тисяч людей помирають від злотворного вірусу, спитаймо себе, як нам сьогодні бути християнами в час найбільшої в модерній історії пандемії?»

Читайте також: Блаженніший Святослав звернувся до медиків: «Якщо буде потрібно, увесь церковний простір стане шпиталями»

«Взяти на себе свій хрест означає допомогти людям старшого віку не виходити з дому. Як ви сьогодні йдете купляти собі продукти, ліки, поцікавтеся, можливо, ваш сусід чи сусідка – самотня людина старшого віку і не має нікого, крім вас, аби допоміг їй лишитися вдома тоді, коли вона є в потребі. Взяти на себе свій хрест означає сьогодні для християн постукати до самотньої старшої людини, бо, купуючи їй хліб, ви рятуєте їй життя», – вважає Глава Церкви.

Читайте також: Глава УГКЦ звернувся до української влади: «Закликаю вас, оголосіть політичний карантин в Україні»

Коли міський транспорт не їздить, закликав Предстоятель, допоможіть медикам зранку добратися до роботи, допоможіть усім тим, які сьогодні забезпечують життєдіяльність нашого суспільства, мати змогу виконати свій професійний обов’язок.

«Любіть Бога і ближнього своїми щоденними вчинками, і навіть у таких незвичних для нас обставинах. Бо яка користь людині, якщо вона весь світ здобуде, але занапастить власну душу?!» – просить застановитися проповідник.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні