УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Кожен, хто не хоче бачити справді присутнього живого Бога у своєму житті, той спіткнеться»

12.07.2020 19:57
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
8
Скеля Петра – це дійсність Христової Церкви сьогодні, яка дає надію, захист серед розбурханого світу сучасної людини. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на свято Верховних апостолів Петра і Павла.

Проповідник у своїй проповіді звертає увагу, що Святе Письмо, говорячи про Бога як про скелю, хоче нам сказати, що наш Бог є чимось вічним, незмінним, справжнім і непохитним.

«Кожного разу, коли людина сумнівається, – відзначив Предстоятель, – не знає, як правильно вчинити, яке рішення прийняти перед викликами, які постають у її житті, Боже слово говорить про Закон Божий як про камінь, що на нього можна опертися.

Христос каже про себе як про камінь, як про скелю, як камінь спотикання і скелю падіння. Тобто це якась така дійсність, яку не можна обійти. Не можна закрити очі і не можна вдати, що її не існує. Бо кожен, хто закриває очі і не хоче бачити справді присутнього живого Бога у своєму житті, той спіткнеться».

А той, хто Його віднайде, хто на Ньому основуватиме своє життя, наголошує Блаженніший Святослав, той може зрости, утвердитися, набратися прикмет і ознак усього того, що відчуваємо, доторкаючись до непорушного каменя.

Сьогодні Христова Церква святкує свято Верховних апостолів Петра і Павла – людей, яким Господь довірив особливу місію, особливе апостольство. «Але всі ті завдання, які вони повинні були здійснювати, мали одну-єдину основу, один-єдиний фундамент – віру в Бога. Через ту віру, яку Господь знаходить у серці Петра, віру в те, що перед ним, Петром, в особі учителя стоїть живий, воплочений Бог, Христос змінює йому ім'я. Із Симона він стає Скелею. На тій непорушній вірі Петра Христос каже, що Він заснує свою Церкву», – сказав Глава Церкви.

Стосовно апостола Павла Блаженніший Святослав зауважив, що Христос обрав як свій священний посуд, якому дарує дар віри. І посилає його проповідувати Слово Божественного Євангелія не до євреїв, а до поган.

Завдяки апостолові Павлові, розповів проповідник, Христове Євангеліє вийшло поза межі лише одного народу, одної культури, одного регіону. І Христова Церква набула універсального значення як сила Божа, яка відкривається всім людям незалежно від культури, мови, походження, знання чи розуміння. І сьогодні ми святкуємо їхню пам'ять в один і той самий день.

«Христова Церква нам хоче сказати, що сила Петра і сила проповіді Павла є те, що разом свідчить про непохитність, вселенськість і універсальність Христової Церкви», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Через те, що Петро повірив, тому став непохитним. Бо той, хто вірить у Бога, той наче переймає Божі прикмети, які Дух Святий йому надає, аби їх передати, посвідчити, показати іншим людям. Кожного разу, коли людина переживає якісь катаклізми, лиха, нові події, які змінюють світ і її саму, вкотре потребує такої скелі, на якій можна знайти захист, опертя і мудру раду в непростих життєвих рішеннях», – вважає Глава Церкви.

Можливо, цього року, як ніколи, каже архиєрей, ми відчуваємо, що випробування, які переживає світ, є ніщо інше, як випробування – а на чому збудований наш дім, наша надія, наші плани, наше життя?

Коли чуємо про дощі й паводки, які перевіряють скелю, на якій збудована наша будівля, ми вдивляємося в лихо на Прикарпатті. Коли чуємо про ворота адові, які начебто відкрилися перед людиною, жахають її щодо всесвітньої пандемії. Ми питаємо себе: а ми можемо вистояти, ми подолаємо, ми переживемо це?

«Думаю, сьогодні у це свято Верховних апостолів Петра і Павла, нам звучить велике слово надії. Адже цей фундамент, ця скеля є доступна сьогодні кожному з нас, хто вірить у Бога», – наголосив він.

Глава Церкви звертає увагу, що коли ми шукаємо основи, які хочемо закласти в будівництво нашого суспільства, нашої держави, шукаймо скелі Христа, яка доступна нам через служіння апостола Петра. Якщо ми шукаємо відповідей в особистому житті на наші непрості пошуки й питання, знаймо, що Христос нам відкриває сьогодні світло надії.

«Бо поки ми є на Петровій скелі, адові ворота нас, віруючих християн, не подолають», – запевняє духовний лідер українців.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні