УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Вчімося не тільки слухати Бога, а й слухатися Його», – Глава УГКЦ у відеопроєкті «#Доступно_про_важливе»

13.07.2020 19:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Віра приходить від слухання. Від того, наскільки глибоко ми вміємо слухати, чути Боже слово, залежить зрілість нашої особистої віри в Бога. На цьому наголосив Глава УГКЦ в дев’ятому випуску програми «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе», темою якого була молитва слухання.

Вчителем молитви слухання, на думку Предстоятеля УГКЦ, є святий пророк Ілля, який зумів розпізнати присутність Бога у подуві легенького вітерця. Пророкові вдалося відчути присутність Бога завдяки тому, що він намагався відкрити своє духовне вухо і спостерігати, слухати, яким чином Господь Бог йому об’явиться і промовить.

Одним зі способів молитви слухання для нас, християн, є молитовне читання Святого Письма. Блаженніший Святослав поділився думками про те, як слід це робити правильно. За його словами, розпочинати читання Святого Письма потрібно із перебування в тиші. Тиша допоможе молільнику увійти в особистий стосунок з Господом Богом і бути готовим слухати Бога, адже текст Святого Письма, як зазначив Глава Церкви, – це «Боже слово, скероване в тій хвилині особисто до кожного з нас, як лист любові, який тільки ми маєте право відкрити і тільки ми можете його до кінця зрозуміти».

Прочитати вибраний уривок Божественного Писання слід тричі. Після кожного прочитання треба вдуматися у зміст біблійних слів і поставити собі декілька запитань: що мене найбільше вразило у цьому уривку? Що Бог хоче до мене промовити через ці слова? І як ми маємо Богові відповісти на сказане до нас? Кульмінаційним моментом молитовного читання слова Божого є момент споглядання, в якому молільник намагається відчути, зрозуміти, Ким є той Бог, Який до нього промовляє.

Блаженніший Святослав також зауважив, що на завершення молитви слухання слід запитати себе, як ми втілюватимемо в життя те, що почули під час молитви. «Слухати означає теж і слухатися», – зауважив Патріарх.

«Вчімося слухати! Вчімося слухати Бога і слухатися Його, тобто бути покірними у вірі почутому, прийнятому Божому слову так, як це свого часу зробила Пречиста Діва Марія, – закликав Глава Церкви і додав. – Вона може бути для нас учителькою слухання Божого слова, учителькою виношування його у своєму серці і учителькою втілення, воплочення Божого слова в нашому особистому житті».

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змістові та способу молитви. Дивитись нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні