УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Покійні потребують нашої за них молитви і водночас моляться за нас», – Глава Церкви у новому випуску відеопроєкту

26.07.2020 13:13
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Молитва за покійних є невід’ємною складовою нашої християнської віри. Вона може допомогти покійним швидше пройти їхній шлях очищення і швидше осягнути бажану мету людського життя – вічне щастя і споглядання Божого обличчя. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в одинадцятому випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе», темою якого була молитва за покійних.

Важливість молитви за покійних стає більш зрозумілою, коли усвідомлюємо, що фізична смерть не є кінцем чи відходом у небуття. На це вказує і вживання слова «покійний», яким християни називають того, хто засинає в надії на воскресіння і життя вічне.

Предстоятель УГКЦ пояснив, що зміст слова «покійний» відрізняється від змісту слова «померлий»: «Померлими, зокрема в часи раннього християнства, називали тих, хто не вірив у життя після смерті. Саме тому християни не хотіли бути похованими в некрополісах – містах, збудованих для померлих. Християни почали окремо будувати свої усипальниці, які сьогодні звемо цвинтарями. Слово "цвинтар" походить від грецького "кімао", що означає "спати"».

Блаженніший Святослав наголосив на тому, що ті, які звершили свій земний шлях і заснули в надії на воскресіння, є живими, однак перейшли в інший спосіб свого буття. Вони продовжують належати до Церкви. Адже, як пояснив Патріарх, Христову Церкву можна умовно поділити на три спільноти: святі у небі, живі на землі та покійні. Саме тому молитва за покійних є невід’ємною складовою нашої християнської віри. І молячись за них, ми не лише говоримо про них із Богом, а й можемо дієво їм допомогти.

«Наша молитва за покійних може допомогти їм швидше пройти той шлях очищення і швидше осягнути ту бажану мету людського життя – вічне щастя і споглядання Божого обличчя», – ствердив Глава Церкви і додав: «Наші покійні вже нічого від нас не потребують, окрім нашої за них молитви. Та водночас вони моляться за нас. Вони допомагають нам у наших потребах своїми до Бога за нас молитвами. Собі вони вже не можуть допомогти, адже той час, коли людина ще може змінитися, зупиняється у момент її відходу до вічності».

У тому, що ми молимося за покійних, а вони, у свою чергу, за нас, вбачаємо, за словами Блаженнішого Святослава, «момент сопричастя, який ми можемо разом досвідчити в тілі Христової Церкви».

На завершення Отець і Глава УГКЦ пояснив, що означає молитва «Вічная пам’ять», яку співаємо під час заупокійних богослужінь. «"Вічная пам’ять" не стосується здатності людини пам’ятати, тому що наша пам’ять не є вічна. Молитва "Вічная пам’ять" – це надія на те, що Бог пам’ятатиме про нашого брата, сестру, батька, матір і всіх тих, кого ми супроводжуємо в молитві», – сказав Архиєрей і додав, що Господь Бог, пам’ятаючи про того, хто ввійшов у смерть, гарантує йому життя вічне, і саме пам’ять Божа про нас є джерелом нашого життя після смерті.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змістові та способу молитви. Дивитись нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні