УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: «Повернення осідку Глави УГКЦ до столиці стало знаком відродження Києва як світового духовного центру християнства»

21.08.2020 12:59
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Подія повернення осідку Отця і Глави УГКЦ до Києва стала певною мірою виправленням історичної несправедливості. Адже саме тут наша Церква народилася у хрещальній купелі князя Володимира. У Києві її коріння. Звідси вона вийшла і сьогодні, як Божий виноградник, розпустила свої гілки на різних континентах, у різних куточках і культурах світу. Нині наша Церква обіймає своїх дітей, які розмовляють різними мовами і представляють різні національності.

На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 15-ту річницю повернення осідку Глави УГКЦ до Києва.

«Боже слово, яке ми сьогодні чули, провіщає і пригадує нам про одну з найважливіших правд християнської віри – ми очікуємо другого і славного приходу Спасителя. Очікуємо завершення світової історії, як це ісповідуємо щоразу в "Символі віри"», – сказав на початку своєї проповіді Предстоятель Церкви.

Він зауважив, що стан очікування, в якому сьогодні повинна перебувати людина, євангелист описує двома словами: чувайте і будьте готові. «Чувати не означає пасивно очікувати Божої дії супроти історії світу. Ба більше, сьогодні Євангеліє нам каже, що чувати – це щось робити, а очікувати означає дуже активно діяти. Цей стан у сьогоднішньому Євангеліє описується як служіння», – пояснив проповідник.

«Важливо розуміти, – каже Глава УГКЦ, – що вчинки всіх людей будуть оцінювані з огляду на завершення історії, а всі зусилля і щоденні справи наберуть справжнього змісту у світлі другого і славного приходу Христа».

На переконання Блаженнішого Святослава, очікувати означає також будувати і діяти. «Навіть більше, як говорить Іван Богослов, очікувати – це звершувати духовний подвиг у наші дні, а навіть наближувати і прискорювати друге і славне пришестя нашого Спасителя. Цікаво, що книги Священного Писання закінчуються словами, як наречена взиває: "Прийди, Господи Ісусе" (Маран-ата)», – зазначив проповідник.

Глава Церкви пояснив, що, коли ми чинимо добро і виконуємо своє служіння, то, як Церква, наречена Христа, пришвидшуємо Його славне і друге пришестя. Той, хто виконує ці накази, очікує кінця світу з радістю нареченої, яка сподівається приходу жениха. А хто думає, що буде жити без Бога вічно, той очікує кінця як апокаліптичну історію. Щоразу, коли чинимо добро, то в певний спосіб робимо видимим Небесний Єрусалим.

У проповіді Блаженніший Святослав також пригадав, що сьогодні в Патріаршому соборі присутні зібралися на молитву, щоби подякувати Богові за особливу подію в історії нашої Церкви і Батьківщини – повернення до Києва осідку Отця і Глави УГКЦ.

«Якщо ми, – каже проповідник, – подивимося з перспективи п’ятнадцяти років на те, що сталося у 2005 році, то зрозуміємо, що це – глибока і багатопланова подія, і сьогодні вона для нас має дуже важливе значення». Глава УГКЦ наголосив, що ця подія є певним маніфестом єднання Церков Володимирового хрещення, яке має на меті збирати всіх в ім’я служіння Богові і своєму народу. На його переконання, ця подія ознаменувала один дуже важливий момент – вона стало знаком відродження Києва як світового духовного центру християнства.

«З історії ми знаємо про те, як духовну велич Києва – другого Єрусалима, міста, який будувався на взірець Небесного Єрусалима, – хотіли вкрасти наші сусіди. Однак повернення Отця і Глави нашої Церкви до Києва означало, що Бог почав збирати всіх у розсіянні сущих дітей Київської Церкви. Саме Господь тут кличе їх до єдності. А східне християнство сьогодні починає дивитися на Київ по-новому. Москва і Рим, Константинополь і Єрусалим бачать нині Київ як духовний центр, в якому будується християнство третього тисячоліття», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ висловив слова вдячності Богові за дар прозорливості «нашого батька і будівничого Патріаршого собору – патріарха Любомира». Склав дяку за те, що Бог дав йому відчути той момент, коли настав час йому самому повернутися додому і за собою привести усіх дітей України і нашої Церкви. «Знаємо, що Блаженніший Любомир проголосив маніфест, у якому намагався накреслити дорогу відродження слави нового Єрусалима в Києві. У своєму слові "Єдиний Божий народ у краї на київських горах" він показав нам, як потрібно сьогодні чувати і служити, як нам робити так, щоб Небесний Єрусалим віддзеркалювався у Києві як у духовному центрі всіх дітей Київської Церкви», – сказав проповідник.

Зі слова патріарха Любомира Блаженніший Святослав виокремив дві думки, які вважає його заповітом: «Від державного підпорядкування Церкви – до соціального служіння» і «Від конфесійного протистояння – до першості в любові». «Це начебто ті кроки, якими ми почали йти у Києві п’ятнадцять років тому. Бачимо, як багато справ ще маємо здійснити», – додав Глава УГКЦ.

«У п’ятнадцяту річницю до нас скероване Боже слово: чувайте, служіть, пильнуйте і дбайте про свій народ. Сьогодні дякуємо Богові за можливість бути вдома і за те, що наш собор починає "собирати", відповідно до Божого слова, усіх дітей своєї Церкви. З огляду на це все, просімо в Бога сили, благодаті Духа Святого, щоб усі ідеї і прагнення ми могли і надалі втілювати в життя. Звертаємося до нашого Любомира, який сьогодні, мабуть, чує нас на небесах: молися за нас, щоби діти Київської Церкви могли разом молитися і прославляти величне Боже ім’я – Отця, і Сина, і Святого Духа», – промовив на завершення духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні