УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Божим прощенням наших гріхів ми повинні поділитися із ближніми, прощаючи їх», – Глава УГКЦ у катехизі

13.10.2020 18:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
У молитві «Отче наш», коли ми просимо про відпущення наших провин, кажемо: «Прости нам провини наші так, як ми прощаємо винуватцям нашим». Отож, тим Божим прощенням, прощенням наших гріхів, ми повинні поділитися із нашими ближніми, прощаючи їх. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у відеокатехизі про Господньої молитви, пояснюючи зміст п’ятого її прохання.

У 22-ій суботній відеокатехизі про молитву Глава Церкви зазначив, що примирення між Богом і людиною є однією з центральних ідей божественного Євангелія. «Зміст доброї новини Христового Євангелія – що Отець послав свого єдинородного Сина не для того, щоб світ засудити, а щоб його спасти. Своєю смертю на хресті, своєю кров’ю Син Божий дарував нам прощення і відкуплення наших гріхів», – сказав він.

Віра прощення гріхів є також одним із центральним елементів християнської віри. Сама Тайна Хрещення, яку ми приймаємо, є, за словами Предстоятеля УГКЦ, тайною відпущення гріхів.

У катехизі Блаженніший наголосив, що це прощення гріхів ми повинні прийняти.

«Так, наше спасіння, відпущення наших гріхів уже відбулося раз і назавжди через хресну смерть нашого Спасителя. Але ми в різних періодах життя Церкви повинні стати причасниками цього прощення. Це прощення повинне спочити на кожному з нас особисто. Той дар примирення з Богом, дар прощення наших гріхів ми мусимо прийняти, повірити в нього», – підкреслив Глава Церкви.

Відтак Блаженніший Святослав зауважив, що молитва «Отче наш» ставить у певну залежність те прощення, яке ми можемо отримати від Бога, із тим прощенням, що його ми повинні уділити тому, хто завинив проти нас.

«Тим Божим прощенням, прощенням наших гріхів, ми повинні поділитися із нашими ближніми, прощаючи їх. Наскільки глибоко ми можемо простити ближнього, настільки глибоко і повно можемо сприйняти дар примирення з Богом і прощення особистих гріхів», – відзначив Отець і Глава УГКЦ і додав, що у цій молитві ми, власне, просимо Бога про таку здатність.

«Ми молимося до нашого Небесного Отця, щоб навчив нас прощати для того, щоб ми були прощеними, щоб не відмовили ближньому те, про що самі просимо в молитві нашого милосердного, люблячого Бога. Прощення наших гріхів – це тайна Божого милосердя і Божої любові. Молячись молитвою "Отче наш" про відпущення наших гріхів, ми також молимося про благодать Святих Таїнств Сповіді і Покаяння. Адже ми можемо пережити дар примирення з Богом тоді, коли зможемо поділитися тим миром зі своїми ближніми», – сказав Блаженніший Святослав наприкінці катехизи.

Він також побажав, щоби молитва "Отче наш", зокрема це прохання про примирення, про прощення, стало частиною нашого життя, і закликав обдарувати наших ближніх тим, що самі отримали як дар від нашого Спасителя.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія наступних декількох випусків буде присвячена поясненню молитви «Отче наш». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні