УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у день Різдва Христового: «Колядуйте, якщо потрібно, навіть телефоном, щоб Різдвяна радість не була закритою»

07.01.2021 14:13
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
У це свято дозвольте мені прийти до кожного з вас, до вашого серця, до вашої домівки з прадавньою колядою: «Бог предвічний народився. Прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь, і утішив вся». Так звернувся Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у день Різдва Христового в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. З Главою УГКЦ співслужили владики Йосиф Мілян, Богдан Дзюрах і Степан Сус.

Сьогодні, сказав проповідник, у цей величний і світлий празник Різдва Христового, небо і земля радіють. Усе створіння сьогодні переживає особливий момент історії всесвіту.

«Різдво Христове є центром і вершиною історії спасіння, центром і вершиною історії людини на цій землі. Цього дня усі дороги ведуть до Вифлеєма, до цього вбогого вертепу, де всемогутній вічний невидимий Бог народився як беззахисне убоге дитятко», – сказав Блаженніший Святослав.

За словами духовного лідера, у святі Різдва Христового ми відчуваємо дивну суперечність… Як ми поглянемо на сучасний світ, каже він, сучасний момент історії людства, яке зранене хворобою, стривожене, закрите і яке передає боязнь, страх людини перед людиною, часом хочеться плакати, відчуваються межі можливості людини.

«Але якщо ми піднесемо сьогодні наші очі в Різдві до небес, почуємо небесний спів і поглянемо на новонародженого Спасителя у вертепі, справді хочеться радіти. Хочеться тішитися, колядувати, бо те, що є неможливе людині, можливе Богові, який став людиною. І тому в Ньому, у тому маленькому Дитятку, яке викликає в нас ніжність і любов, ми знаходимо нашу потіху, силу оптимізму, силу благодаті йти далі», – просить замислитися Глава Церкви.

І щоразу, наголосив він, коли ми відкриваємо своє серце перед тим, хто є слабший від нас, ми ще і ще раз можемо пережити радість Різдва.

Так, каже Блаженніший Святослав, ми сьогодні мусимо носити захисні маски. «Але, – закликає духовний лідер, – нехай ті маски не заглушать нашої коляди. Так, можливо, тепер не видно наших усмішок, але нехай наші очі випромінюють нашу радість. Навчімся сміятися очима, бо тоді наша радість, наша усмішка буде справжньою. Так, нині ми мусимо зберігати соціальну дистанцію, але не забудьмо плекати справжні людські стосунки і через них передавати вістку про воплоченого Бога».

Так, сьогодні багато людей не зможуть бути в храмах, бо в різних країнах світу оголошено «локдаун», в Україні він завтра починається. «Але нехай це не перешкодить нам підтримувати зв'язок одне з одним, колядувати, якщо потрібно, навіть телефоном. Але нехай ця радість коляди, радість Різдва не буде закритою межами наших особистих домівок», – просить він.

Глава Церкви згадує сьогодні в різдвяній молитві усіх дітей Церкви. «З нашого золотоверхого Києва, із серця нашої Матері-Церкви, я засилаю сердечні вітання всім дітям України, від австралійського Мельбурна до канадського Ванкувера, від Буенос-Айреса й Куритиби до Лондона, Парижа, українського Мюнхена і Рима. Сьогодні я сердечно вітаю усіх вірних нашої Церкви від Лісабона і аж до Караганди і ще далі до Зеленого Клину. Нехай сьогодні радіє вся Україна», – закликав Предстоятель УГКЦ.

Особливо закликає проповідник поспішити з різдвяною радістю до наших братів і сестер на окупованих територіях – у Криму і на Донбасі. «Хочемо заколядувати сьогодні нашим воїнам, – сказав Блаженніший Святослав, – також тим, які перебувають у полоні чи в ув'язненні. Так сьогодні хочемо заколядувати нашим медикам: лікарям, медсестрам, санітарочкам, які сьогодні ніби подібні до Марії і Йосифа, бо чувають над людським життям! Хочемо заколядувати і донести різдвяну радість хворим, особливо тим, хто святкує Різдво на лікарняному ліжку або на самоізоляції».

Глава Церкви побажав усім Різдва Христового, благословенного Нового року. «Нехай він буде кращий, за той, що минув. Нехай він буде роком перемоги добра над злом, здоров'я над хворобою, роком, коли ми відчуємо, що ми всі є брати і сестри, незалежно від раси, національності чи релігії. Бо саме всесвітнє братерство і єднання відкриває нам сьогодні новонароджений Христос -Спаситель!» – побажав Блаженніший Святослав.

Христос народився! Славімо Його!

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні