УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Для злочинців, грішників і тих, які не шукають правди, другий прихід Христа буде страшним судом», – Блаженніший Святослав у катехизі

23.02.2021 20:00
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Для віруючих людей, які очікують на другий і славний прихід Христа і до нього готуються, завершення історії буде не страшним, а радісним. Натомість для злочинців, грішників і тих, які не хочуть правди в цьому житті, її зневажають або нею маніпулюють, живуть у неправді, чинять зло, вияв правди в момент другого приходу Ісуса Христа стане страшним засудом, який вже не можна буде змінити. Про це Глава УГКЦ сказав у суботній катехизі.

Новий випуск відеокатехиз Блаженнішого Святослава був присвячений поясненню сьомого члену «Символу віри». У ньому йдеться про віру в те, що Христос знову прийде зі славою судити живих і мертвих, а його царству не буде кінця.

Віру в другий прихід Ісуса Христа Церква плекає і проповідує від початків свого існування. Цей другий прихід Господа, як пояснив Предстоятель, відрізнятиметься від першого Його приходу, який відбувся близько 2 000 років тому.

«Воплотившись, Ісус Христос прийшов до нас у вигляді останнього серед людей - покірного слуги, який віддає своє життя як викуп за багатьох. Натомість у славному другому пришесті Він прийде з тріумфом, з усією славою, яку мав перед створенням світу і до якої повернувся у своєму вознесінні, засівши праворуч Отця», – ствердив Блаженніший Святослав.

Про дату, коли настане зновупришестя Спасителя, невідомо, однак, за словами Глави Церкви, до нього необхідно готуватися вже відтепер і бути готовим до зустрічі в будь-який момент: «Христос заохочує нас чекати Його щодня, завжди бути готовим, що ця хвилина [яку зараз переживаємо, – Ред.], цей день може бути останнім, у якому звершиться історія всесвіту».

Блаженніший розповів, що знання про майбутні події, зокрема про Господа, який ось приходить, ми черпаємо з біблійної книги Одкровення, де в 1-ій главі св. Іван Богослов пише такі слова: «Ось приходить із хмарами і побачить його кожне око, і ті, що його прокололи, і возплачуть за ним усі племена землі. Так, амінь. Я — Альфа і Омега, початок і кінець — говорить Господь Бог, хто єсть, і хто був, і хто приходить, Вседержитель» (Одкр. 1, 7-8).

З іншого боку, додав Предстоятель, своїм святим життям, навіть своїм мучеництвом Христова Церква як Господня наречена підготовляє другий і славний прихід Христовий і його начебто викликає та наближає.

«Друге і славне пришестя нашого Спасителя буде моментом суду. Ми кажемо: "Вдруге прийде у славі судити живих і мертвих"», – наголосив Глава УГКЦ і додав: – «Коли мова йде про кінець світу, багатьом спадає на думку, як синонім до цієї події, слово "апокаліпсис". Дехто гадає, що це буде катастрофа, знищення всього. Проте "Символ віри", який ми розглядаємо, каже нам щось протилежне: кінець світу буде виявом повноти життя; суд, про який мовиться, буде моментом остаточного і повного вияву істини, правди про Бога, про світ і про кожного з нас».

Блаженніший Святослав пояснив, що цей суд, як вияв правди, вже розпочався, коли Христос народився. Однак момент, коли ми пізнаємо все про всіх, настане під час Його другого і славного пришестя. Коли Христос прийде у славі - усе тайне стане явним.

«Очевидно, для віруючих людей, які очікують другого і славного приходу Христа і які до нього готуються, це завершення історії буде не страшним, а радісним, славним, - буде моментом визволення, благословення і початком великої радості, як для живих, так і для померлих. Але для злочинців, для грішників, для тих, що не хочуть правди в цьому житті, її зневажають або нею маніпулюють, живуть у неправді, чинять зло, вияв правди, напевно, стане страшним засудом, який вже не можна буде змінити», – зауважив Глава Церкви.

Він додав, що моментом страшного суду буде вияв наших діл. І те добре, що ми в житті зробили, оправдає нас і відкриє перед нами радісну вічність. Однак те зло, що ми вчинили одному з найменших, про яких говорить нам Христос, буде причиною нашого засуду на цьому остаточному, повному, для декого, можливо, навіть страшному, суді.

«Нехай для нас щоденне очікування Христа в славі буде часом надії, перемоги, радості, тому що момент Його славного і другого пришестя стане відкриттям прославленого стану людини, початком Небесного Царства, якому не буде кінця», – побажав першоієрарх.

Читати повний текст катехизи «Символ віри»: про другий славний прихід Ісуса Христа і страшний суд

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія останніх випусків присвячена темі віри, зокрема поясненню кожного з членів «Символу віри». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні