УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Пресвята Богородиця є особливою покровителькою священничого покликання», – Блаженніший Святослав у семінарії

21.09.2021 15:11
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
На початок навчального року віддаю вас, дорогі хлопці, під особливу опіку новонародженої Пречистої Діви Марії. Зростайте тут разом з Нею, майте Її за свою матір і учительку, за ту, яка вміла слухати Боже Слово, дала Йому своє тіло, життя, щоб свого часу і ви все своє життя змогли віддати на служіння Божому Слову і воплотити Його у житті сучасної Церкви. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії у свято Різдва Пресвятої Богородиці.

Із Главою Церкви співслужили: Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвалдас Кулбокас, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа владика Степан Сус, ректорат, викладачі семінарії та духовенство Київської архиєпархії.

У проповіді Блаженніший Святослав зазначив, що народження дитини – це завжди велика радість, оскільки батьки відчувають, що їхнє життя продовжується, і вони мають майбутнє. Саме тому дитина, з одного боку, є великим Божим даром, а з іншого – великою відповідальністю, яку вони повинні сповнити.

«Сьогодні свято народження непересічної особи. Ми дякуємо Господу Богу за дар життя Божої Матері – Пречистої Діви Марії, яка вводить Христа у всесвіт», – підкреслив Глава Церкви.

Цитуючи святого Андрея Критського, проповідник виокремив три глибоких духовних істини цього свята: «Насамперед, Різдво Богородиці відкриває літургійний рік і є першим з найбільших дванадцяти свят. По-друге, все, що ми святкуємо і роздумуємо про постать Марії, пов’язане з таїнством воплочення Божого Сина. Саме тому таїнство воплочення є ключем до розуміння великого діла спасіння людини, яке чинить Господь Бог. Третє – безпліддя подружжя Йоакима і Анни було символічним знаком того, що народження Пречистої Діви Марії є наслідком особливого Божого втручання. Там, де людські сили видаються безсилими та безплідними, завдяки Божій силі і втручанню людська природа стає плідною, плодоносною».

Отець і Глава УГКЦ наголосив, що ці глибокі таїнства мають прямий і глибокий стосунок до священничого покликання, до життя кожного священника і кожного семінариста.

«Сьогодні, – зауважив Блаженніший, – ми починаємо розуміти, що для того, щоб справді можливо було сповнити своє покликання, зокрема покликання до священства необхідно жити у Божій благодаті».

Предстоятель пояснив, що це означає. «Жити у Божій благодаті – означає дозволити благодаті Духа Святого спочивати у людині; означає бути вільним від тяжкого гріха; означає жити стяжанням благодаті Духа Святого, як навчали духовні отці християнського Сходу. Бо ніхто не може зростати у духовному житті, якщо він часто не сповідається і щодня не приступає до Святого Причастя».

«Дорогі брати-семінаристи, ніхто з вас не прийшов до семінарії просто так і сам по собі. Це Господь Бог вас привів, саме Він торкнув ваше серце, а щоб насіння вашого священничого покликання проросло і дало свій плід, вам необхідно жити у Божій благодаті», – сказав Блаженніший Святослав до семінаристів, закликавши, як тільки відчувають у своєму сумлінні докір і гріх, спішити до сповіді і щодня жити Таїнством Пресвятої Євхаристії. «Без цього ваше молитовне, духовне життя, навіть ваше навчання і намагання зрозуміти богослов’я, відкрити таїнство Божого слова будуть безплідними», – додав він.

«Вийшовши з цієї семінарії ви повинні бути служителями таїнства воплочення, повинні допомогти сучасній людині народитися у Христі. Життя у Божій благодаті дає нам для цього необхідні можливості, які треба розвивати. Для цього ви повинні слухати Боже слово кожного дня, ним жити, навчитися мови Священного Писання. Лише тоді ви зможете бути проповідниками Святого Євангелія. Пам’ятайте, хто сам не слухає, той не має Божого слова, щоб поділитися з вірними», – наголосив Глава УГКЦ.

За словами проповідника, Пресвята Богородиця сьогодні відкриває, що священниче служіння має глибокий Богородичний зміст. Завданням священника є народжувати Бога в душах людей, а завданням священничого виховання – батьківство, яке може сучасну людину, що стає нечутливою до проповіді святого Євангелія, зробити чутливою до Божої присутності.

«Тому робити людину чутливою до Бога, зроджувати Його в її душі, вчити чути Боже слово і втілювати його у своєму житті – це завдання, яке стоїть сьогодні перед усією Церквою, зокрема перед майбутніми і діючими священнослужителями», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Фоторепортаж Архиєрейської Божественної Літургії у семінарії – тут.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні