УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у свято Василія Великого: «Мусимо наповнити посткоронавірусний світ благодаттю Святого Духа»

14.01.2022 14:39
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
На наших очах виникає нова культура, відкривається нова епоха життя людства. Дехто її називає посткоронавірусним світом. Яке завдання мають у тому новому світі християни? Василій Великий про це нам сьогодні чітко каже: ми мусимо наповнити цей світ благодаттю Святого Духа. На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у храмі Святого Василія Великого в Києві.

Проповідник відзначив, що цього дня ми святкуємо кілька свят. Насамперед – початок Нового року за юліанським календарем – початок, який позначений святом Обрізання і найменування Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, адже сьогодні є восьмий день після Різдва.

А також дякуємо Господу Богу за двадцять років існування, дії, молитви, благодаті Духа Святого, яку досвідчив наш Божий народ, зокрема наша київська громада, у цьому святому храмі Василія Великого.

«Якщо ми трішки згадаємо, – розповів Глава Церкви, – якими були тих двадцять років, то вони були пережиті в дусі Василія Великого. Жменька отців василіан передала і передає до сьогодні Божого Духа громадському суспільному морю, яким можна назвати наше київське громадське щоденне життя. Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за те, що цей храм був збудований. Пам'ятаємо його будівничих, жертводавців. Пам'ятаємо покоління василіанських ченців, які тут подвизалися, сестер, які тут служили. Донині ми маємо тут найбільшу в Київській архиєпархії катехитичну школу. Скільки поколінь молодих християн народилися і виховалися у цьому храмі! Особливо в останнє десятиліття буремного життя нашого суспільства цей храм став ковчегом, лічницею, де лікують рани душі і тіла».

На переконання Блаженнішого Святослава, слухаючи нинішнє Боже слово, святкуючи це свято, маємо зрозуміти і певне особисте завдання.

«Мусимо усвідомити наше завдання вести справді християнське життя. Усе те, що ми думаємо, усі наші життєві рішення повинні випливати з печаті Хрещення, з печаті благодаті Духа Святого, яку ми отримали, будучи охрещеними і прийнявши Таїнство Миропомазання, – переконує духовний лідер і додає: –  Ми з вами мусимо наповнювати християнським змістом кожен новий день нашого життя. Ми повинні з Богом день починати, з Ним його проживати і  завершувати. Ми мусимо наново охрещувати наш життєвий простір і час кожного дня».

На думку Глави УГКЦ, ми, християни, мусимо внести в нову культуру християнські цінності способом нашого особистого життя, через будування людських стосунків, через будування наших родин, а відтак справедливого суспільства. Іншими словами, маємо охрестити цю нову культуру, яка твориться на наших очах.

Чи це легко? «Мабуть, ні. Бо цей час позначений своїми труднощами. Люди дуже бояться якихось нових печатей, пов'язуючи їх з вакцинацією чи іншими теоріями змови… Але ми, які маємо на собі печать Духа Святого, інших печатей ніколи не будемо боятися. Вони до нас не пристануть», – запевняє Блаженніший Святослав.

«Той, хто житиме Таїнством Миропомазання і Хрещення як основою свого життя, той  нічого не боятиметься. Чому? Бо знає, що на ньому спочиває благодать Святого Духа», – додав духовний лідер.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні