УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ до випускників УКУ: «Будьте служителями для своєї Батьківщини!»

05.02.2022 15:01
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Ми сьогодні у цій Божественній Літургії дякуємо Богові за кожного з вас. Дякуємо за те, що ви обрали Український католицький університет. Дякуємо за те, що змогли вам послужити на вашій дорозі здобуття вищої освіти. Але тепер ви послужіть своєму народові всім тим, що ви навчилися, що знаєте і вмієте. Про це попросив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в храмі Святої Софії Премудрості Божої випускників магістерських програм Українського католицького університету з нагоди випускних урочистостей сьогодні, у суботу, 5 лютого 2022 року.

У проповіді Предстоятель зауважив, що, слухаючи сьогоднішній уривок Євангелія (Лк. 17, 3-10), може здатися, що в ньому немає логіки, проте, за його словами, сьогодні євангельське слово запрошує нас шукати Божої логіки в Його слові.

Глава Церкви зазначив, що в першій половині читання ми чуємо про прощення, а в другій – про служіння. Відтак проповідник замислився над змістом справжнього служіння і запевнив, що ці дві частини Божого слова, що об’єднані дуже глибоким, живим Божим словом, звернені сьогодні до нас.

На його переконання, саме Господь є тим, хто ніколи не втомлюється нас приймати, прощати, очищати, замирювати зі собою. Він прийшов, щоб послужити людині, прийнявши образ, вигляд слуги, бути першим, який похиляється над зраненим, відкинутим, хворим, немічним. Господь не чекає від нас якихось почестей, бо людина ніколи не може гідно подякувати Богові за все те, що Він для неї зробив.

«Господнє  служіння – це вияв спасенної животворної Божественної любові», – підкреслив архиєрей.

«Що означає вірити? Що означає мати віру, навіть таку маленьку, як гірчичне зерно? – запитує проповідник і відповідає: Вірити – це не тільки знати про Бога, замало мати якийсь особистий з Ним стосунок. Вірити – це означає наслідувати у своєму житті спосіб існування, дії нашого Божественного Служителя. Йдеться не лише про імітацію, а про те, щоб дозволити цьому Служителю через мене, моє життя, вміння, мої дари, навіть мій диплом магістра послужити людині в наш час». Можливо, сьогодні, припускає проповідник, слухаючи Боже слово, ваші викладачі, які вкладали у ваші серця та уми увесь свій досвід та знання, стоячи сьогодні перед Божим престолом, кажуть: ми є слуги непотрібні, зробили все те, що нам було наказано зробити.

«Дякуємо Господу Богу за те, що, хоч довкола є сніг, у нас є радість жнив. Дякуємо Господу Богу за вас, дорогі магістри, які сьогодні отримаєте науковий ступінь як ще один інструмент, щоб послужити нашому народові», – сказав Отець і Глава УГКЦ.

Відтак Великий канцлер УКУ пригадав, що служіння є одним з принципів Українського католицького університету. На його переконання, кожній людині варто вчитися служінню на конкретних прикладах, вірячи в Бога, в першого і найвищого Служителя.

«Ми бачимо, що довкола нас є так багато тих, які хочуть панувати над нашим народом, визискувати його, використовувати для особистого успіху, часом егоїстичного і руйнівного, як для держави, так і для самого нашого народобудівництва», – застеріг він.

«Сьогодні бажаю кожному з вас бути тими служителями, які, закінчивши Католицький університет, підпережуться, візьмуться до роботи, не шукаючи швидко слави чи успіху. Нехай це служіння буде змістом вашого подальшого життя, бо славу тому Служителеві, Сину єдинородному, дав не світ, а Отець Небесний. Це Він підняв Його і дав Йому ім’я, яке є понад усяке ім’я, перед яким схиляє коліно кожен на небі, на землі і під землею, – побажав Блаженніший Святослав і додав: – Якщо ви виконаєте таке служіння до кінця, знайдете Божу славу, яку Він дасть вам, як тим, хто гідно здійснив свою життєву місію».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні