УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Сила молитви може зупинити ворога», – ієромонах-студит Лука Михайлович

28.02.2022 20:28
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Сьогодні, у час війни і боротьби України за свою свободу, є ще один фронт, де ми можемо підтримати наших захисників, – фронт духовний. Молитва – потужна невидима зброя, яка може зупинити ворога, охоронити наших воїнів, заступитися за всіх, хто зараз у небезпеці. Про це у «Добрій розмові» з Тарасом Бабенчуком говорить ієромонах-студит Лука Михайлович.

Ієромонах Лука Михайлович – один із тих, хто стоїть у ці дні на молитовній сторожі, веде безперервну молитву за українських воїнів і перемогу України та надихає на це. Молитовний фронт сьогодні – духовна складова українського опору ворогові, яка дає відчуття і розуміння, що Бог – з нами, з Україною.

«Я – звичайна людина, і відчуваю те ж, що і всі сьогодні в Україні, – каже він. – Але відчуваю також, що Україна сьогодні стає місцем, де Бог являє свою велику силу, місцем Богоявлення – не в майбутньому, а тут і зараз. Цими днями, коли Україна стікає кров’ю і стає фронтом воєнних дій, я бачу й інший фронт, який обіймає весь світ».

Отець Лука каже про молитву і молитовне стояння за Україну в усьому світі, на всіх континентах. Він розповідає: є священник, який з храму майже не виходить у час молитовного стояння на 12 тисяч Ісусових молитов. І закликає до спільної молитви, яка має велику силу.

Як краще молитися і що робити, коли молитися важко, коли не виходить молитися у звичний спосіб?

Ієромонах Лука каже: для молитви всі способи добрі, будь-яка молитва є сильною, якщо вона є щирою, іде від серця. До слова, у важкий час спільно молитися легше, а безнастанна, безперервна молитва вірян – дуже сильна. «Це духовна акумуляція, накопичення цієї сили, як збирання води в посудині», – пояснює він. Сильною є молитва нічна – у час, коли діють темні сили, і так звана молитва заборони, у якій в ім’я Ісуса Христа на допомогу прикликають архистратига Михаїла, щоб зупинити сили зла Божою любов’ю.

Архистратиг Михаїл – воєначальник Божого воїнства, пояснює ієромонах. Архангели – частина об’явлення Божого, їх імена і сутності означають Божу перемогу і опіку. «Це не придумані персонажі супергероїв, вони – частина нашої віри, небесне воїнство, яке воювало протягом усієї історії».

Ієромонах Лука пригадує історичні події, описані в Біблії, наприклад облогу Єрусалима 185-тисячним асирійським військом у 722 році до Різдва Христового, війну, у якій встояв маленький Єрусалим, а могутнє військо розсіялося: «Пам’ятаймо: там, де відступають людські аргументи і сила, втручається Бог. Він має велику силу. Він всемогутній. І коли людина всім серцем своїм поєднана з цим джерелом життя, відбуваються чуда, яких ніхто не можу пояснити. Стіймо твердо у вірі і будьмо певні, що ми можемо стати Давидом, який поборов Голіафа».

«Хоч би де ми були – у храмах, у монастирях, вдома, на роботі – тримаймо це безперестанне молитовне стояння, – закликає ієромонах Лука. – Наші воїни б’ються, як леви, їхні геройські вчинки – це щось неймовірне. Хто дає їм цю силу духу? Господь Бог і ангели святі, які є при них… Відбуваються дивовижні речі і свідчення Божої опіки, які лякають наших ворогів», – каже він.

Нинішні події в Україні мають глибокий духовний сенс для всього світу: «Український народ здійснює паломництво до свободи, Отцем якої є Бог. Сатана – невільний, він може лише поневолити, хоч би що обіцяв. Так, інколи нас накриває внутрішня важкість і втома, але не піддаваймося: з нами – правда, і ми не те що переможемо – ми вже перемогли. Нам потрібно тільки витримати цей двобій, цей фінальний поєдинок. Я переконаний: це воює не Росія з Україною, це Сатана воює з Богом. І ми – учасники цього небесного дійства, Бог нам допомагає. Ми стаємо свідками великого діяння Божого не тільки історії України, а й світу. І ми обов’язково вистоїмо».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні