УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у 65-й день війни: «Кожен українець по-особливому відчуває спрагу за справедливістю»

29.04.2022 16:06
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Ми, українці, голодні та спраглі справедливості і тому почуваємося блаженними. Ми будемо голосом тієї справедливості, щоб сучасний світ міг жити в мирі. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 65-й день війни росії проти України.

«Остання добра була доволі складною і важкою. Згідно з повідомленнями із фронту, ворог посилив інтенсивність атак на півдні та сході України. Тривають кровопролитні бої на Харківщині, Луганщині, Донеччині, Херсонщині та в Запоріжжі. Вчора ввечері ворог завдав масового ракетного удару по центральній Україні. Київ був поранений п’ятьма ракетами в сам центр міста», – констатував Предстоятель.

«Нас зворушила і занепокоїла заява Міжнародної агенції з атомної енергетики "МАГАТЕ" про велику небезпеку ракетних ударів по атомних електростанціях України, що може стати великою атомною катастрофою не тільки для України, Росії, Білорусі, а й для всієї Європи», – зазначив він.

Відтак Глава Церкви запропонував роздумати над євангельським блаженством, яке Ісус Христос об’явив своїм учням у Нагірній проповіді і яке, на його переконання, по-особливому розкриває свій зміст у пасхальний час, у Світлу п’ятницю – «Блаженні голодні і спраглі справедливості, бо вони наситяться» (Мт. 5,6).

Спрага і голод, зауважує архиєрей, є природними ознаками життя людини. Людина, яка спрагла і голодна, справді потребує забезпечення базових потреб для цього земного життя. Проте, підкреслює він, в цьому блаженстві Господь відкриває ще якусь глибшу рису людської істоти, бо кожна людина покликана до вічності. «І справді, блаженний той, хто має голод і спрагу за повнотою життя в тій вічності. Бути голодним і спраглим справедливості означає прагнути святості. Господь Бог закликає свій народ: "Будьте святими, бо Я є святий"», – пояснює Глава Церкви.

«І ось, голод, спрага, ота внутрішня потреба святості – це риса тих, хто носить у собі зародок воскресіння як благодать Святого Хрещення. І саме Господь Бог є джерелом, яке тамує спрагу людини не тільки в потребах її земного життя, а і для життя вічного», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Тому блаженні ті, каже Отець і Глава УГКЦ, які шукають істинної справедливості. Блаженні ті, які вміють відрізняти правильне від неправильного. Блаженні ті, які голодні і спраглі святості й тієї вічності, яку дає нам Господь Бог.

Блаженніший Святослав, роздумуючи над тим євангельським блаженством про голод і спрагу справедливості в контексті війни в Україні, зауважив, що ми бачимо кричущу несправедливість, яка проявляється не тільки через брак поваги до гідності людини, а й через щось набагато гірше.

«Нещодавно наші вороги отримали певний підручник з геноциду українського народу, у якому сказано, що українців як народу не існує, що українці – це не народ, не нація, а західна ідеологія. Підручник наголошує, що той, хто не відмовляється від цієї ідеології і хоче зберігати свою національну тотожність як українець, має бути вбитий або пройти процес перевиховання в концтаборах», – сказав архиєрей і підкреслив: – «Ми відчуваємо, що війна, яка ведеться проти України, має чітку ідеологічну основу і наш народ приречений на загладу з боку несправедливого нападника. Тому сьогодні кожен, хто вважає себе громадянином України, незважаючи на те, до якої нації належить, по-особливому відчуває спрагу за справедливістю. Бо від того, наскільки ми сьогодні розуміємо правду і неправду, справедливість і беззаконня, залежить мир у сучасному світі, справедливість між народами, правда нашого співжиття».

Також Глава УГКЦ зазначив, що вчора в Україні, у Києві, перебував Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй, який приїхав як посланець миру – так він сам про себе сказав. Він відвідав Київ і Москву для того, щоб за допомогою міжнародних інституцій зупинити війну. Якраз під час його перебування в Києві по центру було випущено п’ять ракет. Це зневага міжнародних інституцій, міжнародних зусиль, для того щоб справедливість і справедливий мир запанували в Україні.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови наше військо! Боже, благослови дітей України, які змушені покинути свої домівки і втікати від війни! Боже, благослови Україну і світ миром!» – додав духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні