УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Ми просимо світ допомогти нам отримати доступ до питної води, зокрема там, де є найбільша потреба», – Глава УГКЦ у 74-й день війни

08.05.2022 16:09
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Боже, Ти є нашою єдиною спрагою, криницею живої води. Відкрий Себе, відкрий доступ до живої води українському народові. Про це попросив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 74-й день війни росії проти України.

Глава УГКЦ констатував, що ворог продовжує свій наступ на Україну. Українські міста і села переживають ворожі бомбардування, удари ракет. Інтенсивні бої ведуться на Луганщині, Донеччині. Дуже успішно бореться український Харків, намагаючись відігнати ворога якнайдалі від своїх кордонів. Вчора ракетний удар великої сили пережила українська Одеса, тому вона особливо потребує наших молитов і нашої пам’яті та підтримки. Стоїть героїчний Маріуполь, де із заводу «Азовсталь» вдалося евакуювати майже всіх людей – дітей, жінок і старших. Оборона Маріуполя продовжується. І ми молимося, сказав Блаженніший Святослав, щоб можна було евакуювати поранених, тих, що справді сьогодні найбільше страждають і потребують нашої молитовної уваги.

«Україна стоїть. Україна бореться. Україна захищає світ своїми великими  жертвами. Україна дивує світ своєю героїчністю, своєю стійкістю. Бо Україна молиться, вміє молитися, вміє вірити в Бога і цілковито довіряти Йому своє життя і майбутнє», – підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

У 74-й день війни Блаженніший Святослав запропонував роздумати над другим ділом милосердя – спраглого напоїти.

Ми знаємо, зауважив архиєрей, що без харчів людина може прожити деякий час, але без води – буквально лічені дні. Вода для людини є важливим елементом, який підтримує її життя. Недаремно у Святому Письмі, підкреслив Предстоятель, вода завжди є символом самого життя, благодаті Святого Духа, глибшої спраги людини, – спраги за Богом. Спрага, додав Блаженніший Святослав, є базовою потребою людини та водночас символом, закликом, виявом її спраги за єдиним, вічним джерелом життя, яким є Господь Бог.

Глава УГКЦ підкреслив, що в умовах війни, зокрема в Україні, доступ людини до чистої води є необхідною умовою її виживання. І особливо у великих містах, які переживають бомбардування, доступ до питної води стає першорядною гуманітарною потребою.

Сьогодні Миколаїв бореться за воду, наголосив Блаженніший Святослав, взиває до всього світу про допомогу, щоб можна було відкрити нові джерела води і містяни мали що пити. І коли у великих містах відновлюється водопостачання, ця вода не завжди є питною. Ми дбаємо про різні засоби очищення води, зокрема провели цілу акцію в Харкові, щоб люди могли задовольнити свої базові потреби.

Глава УГКЦ також пригадав, як голова військової адміністрації Чернігова говорив про те, що місто, хоча має джерела води, задумується над створенням стратегічного запасу води, щоб у разі небезпеки, оточення, можна було вижити.

Блаженніший Святослав підкреслив, що сьогодні, 8 травня, Європа і світ святкує день примирення у Європі, закінчення Другої світової війни. «Ми теж долучаємося до молитов за всіх загиблих у цій страшній світовій війні, зокрема в Україні, яку названо "криваві землі"», – зазначив Глава УГКЦ.

«Ми молимося в Україні за мир, бо нам потрібна перемога не тільки у війні, а й над війною, над духом війни, щоб ті, що планують війни, носять її дух і намагаються поширювати її у сучасному світі, були вигнані зі світового співтовариства і не мали більше місця між людьми», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Боже, благослови Україну миром! Боже, благослови Україну особистою присутністю як джерело вічної води! Боже, благослови наше українське військо, яке боронить життя наших українців! Боже, благослови український народ!» – додав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні