УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав на освяченні храму в Обухові: «Цей храм є промінчиком надії на відродження України після війни»

23.06.2022 17:19
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Сьогодні, коли ворог на нашій землі все руйнує, нищить, веде війну «випаленої землі» – ми будуємо! Необхідно мати велику віру, щоб під час війни будувати храми. Треба мати погляд у майбутнє, який пробиває хмари, які над нами згустилися. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії в новоосвяченому храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці при монастирі Студійського уставу в Обухові на Київщині. Із Главою Церкви співслужили монахи студити та священники Київської архиєпархії.

У проповіді в контексті свята Урочистого поклоніння Тілу і Крові Ісуса Христа під видом хліба і вина Предстоятель пояснив глибину дару Пресвятої Євхаристії, яка, за його словами, є центром і вершиною християнського життя. Проповідник також звернув увагу на символіку та історію освячення храму в Обухові.

Глава Церкви підкреслив, що, святкуючи свято Пресвятої Євхаристії, ми святкуємо один з найбільших дарів, які Бог лишив людині, адже «Господь нам дарував не те, що має, а те, ким Він є». Він, каже проповідник, залишив себе, щоб спрагла, потребуюча і втомлена людина мала доступ до джерела життя. Господь дарує себе, своє Тіло і Кров для того, щоб бути в людині, щоб вона жила і жили життям вічним.

«Святе Причастя – це антидот смерті. Причастя є метою всього християнського, духовного життя. Причастя робить нас причасниками життя Бога тут, на землі. Це – найбільший дар, який Господь хоче з нами розділити, дар свого вічного щастя, який стає доступний нам у тайні Пресвятої Євхаристії», – переконаний архиєрей.

Блаженніший Святослав зазначив, що освячення храму, яке сьогодні пережили всі присутні на Літургії, є історичним моментом. Він зауважив, що обряд освячення глибоко пов'язаний із сьогоднішнім святом, і пояснив його символіку: «Перше – єпископ, стоячи на колінах, читав велику молитву на освячення церкви обличчям до людей. Бо коли престол ще не є освяченим, тоді єдиним храмом, де перебуває Бог, є людина, тобто спільнота вірних, що перебуває у храмі. Друге – для того щоб престол став гідною трапезою, на якому звершуватиметься Таїнство Євхаристії, його мили, помазували миром, а відтак здійснювали процесію з мощами святих. Потім третє – єпископ на дискосі три рази обносив довкола храму мощі. Сьогодні це були мощі блаженного священномученика Миколая Чарнецького. Таким чином видимий, матеріальний храм начебто набирає свого кінцевого сенсу буття. Престол перетворюється на вічнопливуче джерело благодаті, з якого випливає благодать Духа Святого».

Предстоятель звернув увагу і на семисвічник, що стоїть на престолі. Це символ семи Святих Таїнств Христової Церкви.

«Сьогодні дякуємо Господу Богу за те, що Він дарував нам себе, свою присутність у нашому житті через Пресвяту Євхаристію і цей святий храм в особливій студійській обителі на Київщині», – сказав Отець і Глава Церкви.

Окремо він звернув увагу, що храм є посвячений святу Благовіщення Пречистої Діви Марії.

«Богородиця була першим відновленим у Дусі Святому храмом. Ми сьогодні, освячуючи цей храм, бачимо великий знак надії для українського народу. Бо тоді, коли ворог вбиває, забирає життя тут, у цьому храмі, сам Бог приходить, щоб давати життя, оживляти, освячувати, давати життя вічне так, як це сталося в Назареті в момент Благовіщення, коли зачалося нове життя, Божественне і людське, силою і діянням Святого Духа в лоні Пречистої Діви Марії», – пояснив проповідник.


Ієромонах Олександр Приліп

Відтак Блаженніший Святослав подякував настоятелю цього храму о. Олександру Приліпу за докладені зусилля для будівництва храму в той час, коли ворог постійно руйнує.

«Хтось скаже – наївний, а я скажу – успішний будівничий не тільки видимих храмів, а й невидимий будівничий людських душ, що так потребують сьогодні простору, де можна прийти і зцілитися від тих ран, які сьогодні отримує українець у сучасних обставинах», – зазначив Глава УГКЦ.

«Сьогодні ми дякуємо Тобі, Господи, за дар цієї святої обителі і цього святого храму. Дякуємо Тобі за те, що ти лишив себе між нами у Тайні Пресвятої Євхаристії, яка рятувала Церкву і будувала її в найтяжчих і найтемніших моментах її історії і народу. Ми сьогодні дякуємо Тобі за промінчик надії, що в Тобі, з Тобою і завдяки Твоїй присутності ми вже сьогодні перемагаємо зло. Ми переможемо, будемо будувати і відновлювати, тому що все те походить від Тебе», – додав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні