УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: «Божественна Літургія є джерелом, з якого подається безсмертя сучасній людині»

29.01.2016 15:28
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Що означає воскреснути з мертвих? Гадаю, це одне з питань, на які сьогодні ми можемо отримати відповідь в лоні єдиної святої соборної і апостольської Церкви Христової. Бо саме в лоні Христової Церкви б’є джерело життя вічного. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 28 січня у храмі Святого Димитрія УАПЦ, куди прибув з нагоди 60-ліття владики Ігоря (Ісіченка), Архиєпископа Харківсько-Полтавського УАПЦ.

Під час проповіді до вірних, які прибули з різних куточків України спеціально на цю подію, у Євангелії звучало, як учні поставили Ісусові Христові одне дуже важливе запитання. Учителю, питають вони, що означає воскреснути з мертвих? «Я б сказав, що це одне з найбільш глибоких запитань, які коли-небудь учень міг поставити своєму духовному отцеві. Але зауважте, вони не питають, що означає воскреснути після смерті. Не питають, чи можна уникнути смерті. У цьому питанні й у відповіді на нього лежить уся глибина пасхального таїнства, таїнства страждання, смерті, а відтак воскресіння нашого Спасителя Ісуса Христа. Ми можемо сказати, що остаточну відповідь на це питання Ісус Христос дав у власній особі, коли воскрес із мертвих», – вважає Предстоятель УГКЦ.

«Можемо сказати, що воскреснути з мертвих означає перетворити смерть на дорогу до життя. Воскреснути з мертвих означає знищити саму смерть, яка у собі тримає життя. За словами пророка Ісаї, це означає саму смерть перемінити на прославу життя вічного. Тому Ісус Христос вмирає тілесною смертю, входить у смерть, щоб із неї вивести все людство у життя вічне. Смерть уже не є фатальним кінцем усього. Сама людська смерть стає пасхальним шляхом, шляхом від життя до життя, від життя земного до життя вічного у Бозі», – переконує проповідник.

І моментом, вважає Блаженніший Святолсав, нашого воскресіння є момент, коли ми повіримо в таїнство вічного життя. Ісус Христос каже: хто вірує в мене, той на суд не приходить, бо вже від смерті перейшов у життя.

Воскреснути, почати жити життям вічним можна повіривши у Воскреслого. «Тому апостоли і їхні наступники єпископи є спадкоємцями тих, які бачили Воскреслого, які торкалися Його. І саме осердям апостольської проповіді і було проголошення Доброї Новини, що Христос воскрес. І ось ми є свідками цього. Це пережити і досвідчити ми можемо і сьогодні, бо Божественна Літургія є нічим іншим як відкритим фонтаном, джерелом, з якого подається безсмертя сучасній людині, яка вже стає безстрашною перед стражданнями і навіть смертю у своєму життєвому шляхові, бо знає, що смерть – поріг, за яким починається новий етап. Кажуть, власну смерть треба пережити. У тому полягає правда християнського життя», – просить задуматися Предстоятель УГКЦ.

Того ж дня Глава Церкви відслужив Вечірню у храмі Святого Миколая Чудотворця. Співслужив із ним владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні