УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ в Одесі: «Нашу Церкву тут піддають дискримінації»

11.12.2016 16:28
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Ми досі молимося в Одесі в напівпідвальному приміщенні, який є катедральним собором УГКЦ в Одесі. Можливо, це найбільш дискримінована релігійна спільнота в Україні. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у катедральному храмі Андрія Первозваного в Одесі 11 грудня 2016 року під час свого другого пастирського візиту до Одеського екзархату.

Під час проповіді Блаженніший Святослав відзначив, що сьогоднішнє Євангеліє про доброго самарянина є однією з найдорогоцінніших перлин Святого Писання. За його словами, це Євангеліє було духовною основою всього Року Божого милосердя.

«І можливо, – зауважив проповідник, – слухаючи притчу про милосердного самарянина, ми підсумовуємо те, як прожили Рік Божого милосердя. Уся ця подія є відповіддю на одне просте запитання одного законовчителя до Ісуса Христа: хто є мій ближній? Ми часто думаємо, що нашим ближнім є той, хто фізично близько до нас мешкає чи який належить до того самого народу, до тої самої Церкви... Але відповідь, яку дає нам Христос, певною мірою нас здивує. Бо не фізична близькість, не приналежність до етнічної чи релігійної групи робить нас ближніми. Ближнім є той, хто наближається до людини. Бо можна жити під одним дахом, але бути далекими. Змістом благовісті сьогоднішнього Євангелія є те, що сам Господь Бог, якого ми деколи вважаємо далеким, стає першим і найбільш близьким до людини».

Коментуючи притчу про доброго самарянина, Блаженніший Святослав просить замислитися нас над своїми, часто злими почуттями. «…тими розбійниками, – каже архиєрей, – які обдирають нас, ранять і відкидають із дороги життя, є ніщо інше як наші гріхи, наші власні немочі. Злоба, яку ми носимо в нашому серці, у певних обставинах виявляється, виходить назовні. І ми часто стаємо жертвами власних грішних вчинків».

«Будьте милосердні і вам простяться ваші гріхи, будьте милосердні й подолаєте смерть, служіть людям так, як Бог послужив вам. Тоді ви будете добрими християнами», – закликав проповідник.

Глава Церкви зауважив, що ми живемо в тяжкі часи в Україні, у часи війни. «Але як спонтанно наш віруючий народ відчув, що те, що дозволить нам вижити, це не є міжнародна політика, не зброя, а милосердя до потребуючих і солідарність. Те, що дозволило нам вистояти впродовж більше як двох років війни, – це відчуття необхідності послужити тому, хто зранений і стражденний. Ми можемо стояти перед Божим обличчям лише тому, шо в часи агресії проти нашої держави отримали силу Божого милосердя і нею почали служити ближньому, це є той внутрішній дух волонтаріату, який певною мірою оживляє і нашу армію, і наш флот, і нашу Українську Державу», – сказав Глава УГКЦ.

Звертаючись до вірних в Одесі, архиєрей сказав, що приїхав, аби привітати їх із парафіяльним святом Андрія Первозванного.

Блаженніший Святослав звернув увагу на такий прикрий момент, що вірні УГКЦ в Одесі досі мусять молитися в напівпідвальному приміщенні, який є катедральним собором нашої Церкви в Одесі. «Можливо, – сказав духовний лідер греко-католиків, – це найбільш дискримінована релігійна спільнота в Україні. Проте я вкотре вам хочу сказати, не переживайте, бо Бог є милосердний. Будьте справжніми християнами, першими наближайтеся до людей,  незалежно від того, якою мовою вони говорять, до якої національності належать чи яку релігію сповідують. І ми вийдемо з того одеського підпілля. Ми вийдемо з одеських катакомб, але лише тоді, коли засяємо світлом Христової істини на весь цей Південний край».

Насамкінець Предстоятель подякував священикам та сестрам служебницям за служіння на цих теренах. А також відзначив патріаршими грамотами вірних мирян Церкви, які активно підтримують розвиток УГКЦ в Одесі.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні