УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Приклад пророка Йони нам підказує, як пережити сьогоднішню ситуацію», – отець Роман Островський у другій реколекційній науці

17.03.2020 16:07
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Сьогодні під час Молебню за здоров’я до Богородиці в Патріаршому соборі Воскресіння Христового о. Роман Островський, який у віртуальний спосіб проводить великопісні реколекції, роздумував над біблійною книгою пророка Йони. Трансляцію молебню та реколекційної науки здійснювало «Живе телебачення».

На прикладі Йони проповідник старався допомогти слухачам проаналізувати емоцію, яка може приходити до нас у ці дні, – гнів.

«Коли настає щось таке, що є більше від нас, що ми не здатні в один момент подолати, то викликає почуття гніву. Сьогоднішня ситуація, в якій ми зараз усі перебуваємо, робить наші емоції чистими, дуже правильними, тому що невідомість робить нас безборонними. Це нас лякає. Але цей страх може допомогти нам зрозуміти одну річ: людина – слабка істота», – сказав священник.

«У попередні часи, роки ми будували свої знання на тому, що ми є досить сильними, розумними, що здатні себе захистити. Ми розвинули медицину, оборону, тобто багато речей, які нам дають упевненість. Але наступає момент, коли наша впевненість ламається і ми почуваємося повністю безборонними», – вважає він.

Отець Роман пропонує сьогодні всім нам роздумати над книгою пророка Йони, над тим, як він гнівався, як боровся, як сперечався з Богом і як він дає нам підказки про те, як нам бути і як нам розбиратися з проблемами, котрі приходять.

Тоді о. Роман розповів про основні елементи Книги пророка Йони. Одна з її ключових особливостей у тому, що вона майже не містить пророцтв, але розповідає про історію самого пророка. У книзі говориться про ревного ізраїльтянина на ім'я Йона, якого Господь призначив пророкувати до ворожого міста Ніневії і попередити її мешканців, що коли вони не покаються у своїх гріхах, то будуть покарані.

Див. також: «Біблійний Йов – приклад, як пережити кризу коронавірусу», – перша реколекційна наука отця д-ра Романа Островського

Йона, поділяючи ненависть своїх земляків до гнобителів, відмовляється виконувати цей наказ. Він відпливає на кораблі, надіючись у такий спосіб ухилитися від Божого мандату. Але Бог наслав сильну бурю і моряки, довідавшись про причину Божого гніву та за порадою самого Йони, викинули його в море. Риба, яка проковтнула Йону, викинула його на сушу і чоловік знову став віч-на-віч із Божим посланням. Цього разу пророк виконав наказ Бога, закликав мешканців Ніневії до покаяння і вони, навернувшись, уникли Божої кари. Однак Йона продовжував відчувати неприязнь до Ніневії і, незадоволений таким розвитком подій, висловлює Богу претензію з приводу Його милосердя. З лагідністю і поблажливістю Бог дає Йоні зрозуміти, що його позиція є хибною. Господь дуже делікатно нагадує Йоні про свою особливу ознаку – милосердя.

«Кожен із нас сьогодні є своєрідним Йоною, і Господь пропонує нам у ситуації пандемії проаналізувати нашу віру, викристалізувати її, зробити її маленькою, як гірчичне зерно, очистивши її від дитячої наївності та певної магічності, лише тоді ця віра зможе підтримувати нас і давати відповіді в ці непрості часи», – закликав о. Роман Островський.

Нагадуємо, що в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви кожного дня від понеділка до п’ятниці о 12.00 служать Молебень за недужих. Важливою складовою молитви є реколекційні науки о. д-ра Романа Островського, який на основі п’ятьох біблійних персонажів допомагає учасникам молитви побачити, відчитати Божу милосердну присутність у подіях, пов’язаних з коронавірусом.

«Живе телебачення» здійснює прямі трансляції молебнів задля уможливлення участі в молитві всіх охочих. Прямий ефір можна переглянути на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні