УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Молитися разом з Марією, – означає запитувати, як моя зустріч з Богом впливає на моє життя» – друга реколекційна наука

07.04.2020 22:45
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Сьогодні, 7 квітня, о 12:00 в Патріаршому соборі в Києві Блаженніший Святослав відслужив Молебень до Богородиці за недужих. Після молитви о. Віталій Храбатин виголосив другу реколекційну науку, яка є однією із останніх наук великопісних реколекцій онлайн. Темою науки референт Пасторально-міграційного відділу обрав послух Марії, вказавши на те, чого може навчити нас поведінка Марії в події Благовіщення.

«Сьогоднішнє свято особливе, адже Благовіщення є початком нашого спасіння. Образ Благовіщення постає перед нашими очима постійно, щоразу, коли священник перед Літургією відчиняє царські двері. Цей жест пояснює нам те, що Марія зробила для нашого спасіння, – відчинила двері для того, щоби Бог міг замешкати між нами», – сказав реколектант на початку науки.

Коментуючи нинішнє євангельське читання, о. Віталій зауважив, що Марія в момент Благовіщення перебувала у своєму домі в Назареті, у власному повсякденні. Священник підкреслив, що євангелист Лука починає своє Євангеліє із двох благовіщень – Захарії, яке відбулося у храмі, і Марії, яке мало місце в Її помешканні: «Саме в домі, у повсякденні, відбувається важливий момент в історії спасіння. Марія стає початком повноти часу Месії. Вона є жінкою повноти часу», – підкреслив священник.

Марія, за словами реколектанта, є також світанком нового дня, якого сьогодні очікуємо і ми. Отець Віталій акцентував на послуху Марії, яке є дією після слухання. Почувши привітання ангела, вона йде служити. Пречиста Діва покинула свої проєкти, свої слова, свої плани на життя і почала служити Слову, яке стало тілом.

Священник пояснив, що слухати Бога означає запитувати: «Як це станеться?» Марія завжди слухає Бога: коли отримує вістку від ангела, коли народжує, коли змушена тікати в Єгипет, коли шукає 12-річного Ісуса в храмі. «У нашому житті такими моменти зустрічі з Ісусом є наша особиста молитва. Молитися разом з Марією означає запитувати, як моя зустріч з Богом впливає на моє життя, – пояснив реколектант і додав:. – У цей час ми стоїмо перед особливим викликом. Можемо стати як усі, які дискутують, дають багато порад, а можемо прислухатись до поради Церкви, до того, як вона пропонує пережити цей час, – бути разом з Церквою, навіть не приходячи до храму, використати нагоду відбудувати нашу домашню церкву».

Отець Віталій висловив занепокоєння, що в багатьох наших родинах немає спільної молитви, ми соромимося запросити одні одних, щоби помолитися разом. «Можемо спільно дивитися телевізор, відпочивати, але часто бракує відваги разом молитися. Нині є унікальна нагода відкривати радість одне одного», – наголосив священник.

Завершуючи науку, о. Віталій Храбатин пригадав, що сьогодні ми спогадуємо річницю смерті блаженної Йосафати Гордашевської, і сказав: «Вдивляючись в образ Благовіщення і приклад блаженної Йосафати, спробуймо і ми з дитинною довірою та послухом прийняти ті слова, які нам каже Христос, які нам подає наша Церква, слова, які допомагають нам бути більш вірними, більш впевненими дітьми нашої Церкви. Вдивляючись в образ Марії, яка стоїть під хрестом, запитаймо себе, якою є наша постава? Під хрестом Марія перебуває в тиші й очікує воскресіння Христа. Вчімося від неї говорити Богові «так» на Його слово і Його волю, завжди очікуючи на Його прихід».

Пригадуємо, що у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві продовжуються моління за припинення пандемії COVID-19. З понеділка по п’ятницю о 12:00 служиться Молебень до Богородиці за недужих. Опісля виголошуються реколекційні науки. Прямий ефір можна переглянути щоденно на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні