УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Бог є джерелом правди для людини», - владика Йосафат Говера у своїх роздумах під час Декади місійності

03.06.2020 10:08
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Що таке істина? Що є правдою? Такі питання свого часу ставив Понтій Пилат, але не шукав на них відповіді. Бо вже мав вироблену життєву позицію: у кожного свою правда. Та чи може бути багато правд? Де є джерело правди для людини? У Бога. Бог є джерелом правди для нас.

На цьому наголосив владика Йосафат Говера, екзарх Луцький УГКЦ, у своїх роздумах у п’ятий  день Декади місійності.

Насамперед Луцький екзарх зауважив, що сьогодні ми роздумуємо над темою: де нам шукати правду?

«У Євангеліє Ісус Христос звертається до своїх учнів: "Настане година, коли той, хто вас убиватиме, буде гадати, що служить тим Богові; чинитимуть вам це, бо ані Отця, ані Мене вони не спізнали". Пізнавати, вчитися, рости і розвиватися – це життєвий шлях кожної людини. Адже ніхто не народжується таким, щоб відразу все вміти: ходити, говорити, керувати автомобілем, управляти колективом», - пояснює владика Йосафат.

«Це все людина відкриває для себе поступово в процесі пізнання і навчання. Для цього людині потрібно часу і зусиль. Для цього потрібне середовище і виховання: сім’я, школа і суспільні інститути. Для цього необхідно зрозуміти мету свого життя. Приймати нелегкі рішення, зокрема щодо свого життєвого стану чи свого покликання. Насамперед для цього потрібно просвіщення і допомоги Святого Духа», - додає він.

Архиєрей зауважив, що Христовим учням було легко пізнавати Святого Духа, коли сам Христос перебував з ними. Вони його бачили, слухали, наслідували. Але саме страждання Христа викликало в них замішання, страх і несприйняття. Вони не розуміли сенсу цих терпінь. Їм потрібна була допомога і просвітлення Святого Духа, щоб збагнути Божий промисел у спасінні людини. Тому Ісус звертається до апостолів і пояснює їм, що коли зійде Дух істини, то Він наведе їх на всю Правду.

«Що таке істина? Що є правдою?» – запитує єпископ. І зауважує, що такі питання ставив ще Понтій Пилат, але не шукав на них відповіді, бо  мав вироблену життєву позицію: у кожного свою правда. Та чи може правд бути  багато? – знову замислюється він.

«У людській історії часто нівелювали поняття правди. Вона багатьом невигідна і некомфортна. Різні інституції шукають у всьому альтернативи. Від лікування хвороб до визначення людської особистості. Не дивно, що дар життя потрібно відстоювати. За людську гідність треба боротися», - каже владика Йосафат.

І додає: «Чи правда полягає у такому методі? Чи є альтернатива, скажімо, чистому повітрю? Адже забруднене середовище приносить шкоду живому організму. А де шукати чистої води? Що ближче до джерела, то вода чистіша. За течією вона збирає сміття і стічні води. У джерелі вода найчистіша. Своїм апостолам Ісус обіцяє: зішлю вам Утішителя, який все нагадає».

За його словами, просвічені Духом Святим ми маємо можливість впродовж свого життя поглиблювати Правди святої віри. Владика Йосафат для прикладу наводить цитату з Катехизму святого Йосафата. «У Катехизмі він запитує: що має знати християнин? І відповідає: по-перше, пізнати правди віри. Навчитися також молитися Богові. Далі знати, що чинити і чого уникати, щоб бути угодним Богові. І, врешті, знати засоби, якими можна здобувати Божу ласку і її примножувати.

Тож дорогі брати і сестри, і ми себе запитаймо: чи пізнаю я правду? Ким для мене є Ісус Христос? Коли ми читаємо особисто чи слухаємо в спільноті Боже Слово, чи об’єднує нас Отець Небесний у колі сім’ї або парафіяльної спільноти. Яке моє ставлення до ближнього? Чи бачу я його потреби і чи готовий йому допомогти», – заохочує архиєрей.

«Просімо Духа Святого, якого очікували апостоли у своєму часі і якого очікуємо ми у спільноті християн: прийди, Духу Святий, допоможи нам пізнати Правду і веди нас дорогою спасіння», - наголосив владика Йосафат.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні