УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Боже, почуй наш плач і поспіши нам на допомогу і порятунок!», – Глава УГКЦ у 156-й день війни

29.07.2022 23:14
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Боже, вислухай молитви Твого народу! Боже, вислухай плач, зойкання Твого люду, як Ти колись вислухав молитви ізраїльського народу в єгипетський неволі, бо Ти сказав до Мойсея, що голос плачу Мого народу дійшов до Моїх вух! Боже, вислухай нас і поспіши нам на допомогу і порятунок!

Такими словами закінчив своє щоденне відеозвернення Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у 156-й день війни.

Предстоятель УГКЦ розповів, що минулий день і ніч були, мабуть, найстрашнішими за останніх майже шість місяців війни. Ворог випустив по території України найбільше російських бомб і ракет. У такий спосіб він хотів привітати віруючих українців зі святом Хрещення Русі-України і Днем української державності.

«Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться!», – вкотре наголосив Блаженніший Святослав.

Тоді він запросив продовжити «нашу подорож у школі християнської молитви як важливій ділянці вміння християн перемагати в невидимій боротьбі з дияволом». У цей день роздумував над тим, як молитися, про способи щоденної молитви.

«Щодо цього, – зазначив Глава УГКЦ, – нам дає поради сам Господь Ісус Христос. Насамперед Він каже, щоб ми в жодному разі не молилися напоказ, намагаючись виставити себе молитовними, побожними перед іншими людьми: "Якщо ти починаєш молитися, зайди у свою кімнату, зачини за собою двері і молися в тайні, а Отець твій Небесний, який бачить таємне, воздасть тобі явно"».

Друга порада, яку дає нам Спаситель, – щоб ми не були у своїй молитві багатослівні. За Христовими словами, коли ми вживаємо забагато пустих слів, то уподібнюємося до поган, до тих, хто не розуміє, ким є Господь Бог, – Він усе бачить і знає, Його ні в чому не треба переконувати, Він лише чекає нашого відкритого серця, яке в довір’ї вручає життя молільника Йому в руки.

Предстоятель згадав про ще один важливий момент, який допоможе нам правильно практикувати особисту щоденну молитву, і розповів про спонтанну молитву, або молитву своїми словами.

«Ми маємо бути щирими і сміливими у спілкуванні з Господом Богом, тому навіть коли не знаємо, що Йому сказати, бо звикли до моління якимись усталеними молитвами, хай це нас не зупиняє на дорозі спілкування з Богом», – зазначив він.

А ще один із способів молитви – відкрити Богові своє серце без слів. «Це молитва мовчанки, взаємного споглядання, коли ви дивитеся на Його обличчя, чи то спрямувавши погляд на ікону, чи то відчуваючи Господню присутність у невидимий спосіб та усвідомлюючи, що Він дивиться на вас. Такий обмін болем, стражданнями теж може бути молитвою», – пояснив Блаженніший Святослав у відеозверненні, яке він щоденно записує від 24 лютого.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні