УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав закликав українців не боятися євроінтеграції і надіятися передусім на Бога

08.11.2013 10:44
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Про це він сказав під час круглого столу «Євроінтеграційні перспективи України: сподівання та виклики».

«Сьогодні перед нами є великі виклики, які полягають у необхідності християнам стати активною будівничою силою українського суспільства. І з цим згідні абсолютно всі представники релігійного середовища України», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

За словами Блаженнішого Святослава, сьогодні з можливим підписанням Угоди про асоціацію українці пов’язують чимало сподівань, але християни мають надіятися лише на Бога і власну активну участь в одержанні Його дарів.

«Тут прозвучало слово "надія" в різних значеннях: ми будемо надіятися на те, що європейські структури допоможуть нам щось; ми будемо надіятися, що прийдуть дешеві якісні товари; ми будемо надіятися, що станеться якесь надзвичайне визнання України як держави у світі. Я б сказав, що це все марні надії. По-християнськи кажучи, ми з вами надіємося тільки на Бога і нашу активну участь в одержанні Божих дарів», – наголосив Глава УГКЦ. 

Він пригадав слова покійного єпископа Володимира Стернюка, який очолював УГКЦ у підпіллі, про те, що кожен час даний Богом: «Коли 25 років тому наша Церква виходила з підпілля, один журналіст його запитав: "Владико, як вам так вдалося очолювати Церкву в такий безбожний час?" Він відповів так: "Немає безбожних часів: кожний час належить Богові і в кожному часі Він присутній, а нам тільки треба вміти Його зауважити, бо в Ньому сповнення нашої надії". Це та надія, про яку можна говорити».

Предстоятель УГКЦ зазначив, що Господь Бог присутній і в секуляризованій Європі, й у США. «Він є і буде присутній в Україні і допоможе справді збудувати християнське суспільство, якщо тільки ми, християни, готові в цьому взяти участь», – зазначив Блаженніший Святослав.

У цьому контексті Глава УГКЦ говорив про різні страхи, які сьогодні сповнюють українців: мовляв, Європа – це секуляризація, аморальність, боротьба з християнськими цінностями. Ці страхи Блаженніший Святослав порівняв зі страхами людини, яка має пройти медичне обстеження і дізнатися правду про своє здоров’я. Так, подібно і наше суспільство певною мірою має страх дізнатися правду про себе.

«Із вступом до Євросоюзу пов’язують хвилю секуляризації, яка може прийти до нас. Але я переконаний, що жодні кордони, колючі дроти, асоціації з іншими міжнародними утвореннями цієї хвилі не зупинять», – пояснив промовець.

За його словами, християни мають не тікати чи відмежовуватися від тенденцій сучасного світу, а перемінювати все на краще. Тому він назвав події, що можуть відбутися наприкінці листопада, «шансом, який нам дарує Всевишній». У цьому контексті Глава УГКЦ пригадав заклик, який до своїх співвітчизників 10 років тому скерував блаженний Іван Павло ІІ: «Не бійтеся!»

Департамент іфнормації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні