УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у день Святого Миколая: «Лише любов до Бога і Батьківщини може зробити людину героєм»

19.12.2014 13:41
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
8
Ми справді зможемо перемогти не тільки зовнішнього агресора, а й економічні негаразди, суспільні кризові ситуації, реформувати наше суспільство лише тоді, коли навчимося робити діла милосердя, як це робив святий Миколай. Про це сьогодні, у день Святого Миколая сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у храмі Святого Миколая на Аскольдовій могилі.

Архиєрей просив людей замислитися над постаттю святого, пам'ять якого сьогодні вшановуємо. Адже, як переконує проповідник, Миколай знаний у Христовій Церкві сьогодні через те, що був повним і достовірним втіленням Божої любові. Він був християнином, учителем Церкви, батьком своїх дітей, бо всією душею любив Бога і ближніх.

«Тому і для нас сьогодні, - каже Глава Церкви, - він став учителем любові. Мабуть, через те і люблять сьогодні діти святого Миколая, що в його день вони відчувають особливу увагу і любов до себе. Святий отець Миколай був видимим і діяльним обличчям нашого люблячого Бога. Своїм життям він проповідував того Бога, який є любов’ю, - любов’ю, яка спасає, оздоровлює, яка є вічна і дає вічне життя тому, хто носить її у своєму серці. Саме Божественна любов є причиною, що ми сьогодні святкуємо пам'ять великого учителя того, як ми повинні любити».

Блаженніший Святослав просить ще приглянутися до святого. Він називається Миколай. У грецькій мові дослівно це звучить «Ніколаос», у перекладі  на українську «перемога народу». «Як багато в цьому році ми думали про перемогу… І у своїй особі сьогодні святий Миколай відкриває нам дорогу до цієї перемоги», - вважає архиєрей.

На його переконання, в постаті святого Миколая ми можемо побачити й зрозуміти дорогу до нашої всенародної перемоги, що «лише любов до Бога і до своєї Батьківщини може зробити людину героєм». «Не ненависть до ворогів, не бажання з кимось поквитатися, а любов. Любов до своєї Батьківщини, до своєї сім’ї, до своїх дітей стає тою силою, завдяки якій людина здатна віддати власне життя за своїх друзів, за свій народ, за свою Церкву, за християнську віру», - підкреслив Глава Церкви.

Є ще одна велика правда, вважає Блаженніший, якої хоче нас навчити святий Миколай. «Ми зможемо бути єдиними як народ, як країна лише тоді, коли будемо солідарними з тими, хто страждає, голодує, терпить холод. Ми зможемо справді перемогти Божою любов’ю тоді, коли не будемо чекати, аби держава нас любила і зробила щось для нас. А будемо першими робити крок до того, хто є в небезпеці, в потребі і нужді», - переконує Глава Церкви.

І коли батьки, каже він, хочуть дати найкращий подарунок на свято Святого Миколая своїм дітям, «то дайте їм те, що не вмирає, що є вічне, - любов до Бога і до свого ближнього».

«Нехай Миколай дасть перемогу нашому народові, нехай рятує нас в усіх небезпеках. Нехай рятує в небезпеці тих, хто сьогодні на передовій», - побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні