УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ на Водохреща: «Усвідомити власну гідність – це вже є революцією»

19.01.2017 16:00
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Ми сьогодні живемо у світі фальші й підробок. Ми часто самі приховуємо особисту личину, бо бачимо, що не маємо що виставити напоказ. Нам страшно пережити момент істини щодо себе. Але сьогодні Христос запрошує вмитися цією йорданською водою і перемогти зло.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у свято Богоявлення Господнього.

Богоявлення Господнє – одне з найбільших християнських свят. Як сказав Предстоятель, це свято, яке пов’язано з історичною подією, що має надзвичайно глибоке значення для нас. Має значення для нас, які живемо в цьому непростому, особливому історичному моменті історії України.

Про цю подію читаємо сьогодні в Євангелії: Ісус приходить із Галилеї над Йордан, щоби хреститися від Івана. «Іван, уділяючи це хрещення у Йордані, – розповів проповідник, – начебто дає людям надію на спасіння, на очищення, – надію, що колись найбільша таємниця кожної людини буде вже не гріхом і злом, а чимось набагато кращим. Бо Господь сотворив людину не для гріха і зла. А сотворив її на образ і подобу Божу, щоб вона була Його і брала участь у Божому житті. І ось над Йордан приходить Христос. Приходить, аби виявити свою таємницю. Коли Іван побачив Спасителя, то зрозумів, що це найчесніша, найчистіша особа, яка не потребує омовіння, аби стати святою і чистою. Але Христос наполягає: так, ми маємо звершити всяку істину, тому що хоче об’явити Іванові й людям, ким Він є, аби стала явною таємниця Його Божественної особи».

Блаженніший Святослав пояснив, що сьогодні ми святкуємо наше усиновлення. «Ісус Христос сьогодні об’явлений і проголошений своїм Небесним Отцем у Дусі Святому як Син єдинородний, який відвічно родиться від Отця згідно своєї Божественної природи. Але сьогодні Він сходить у хвилі Йорданські, аби дати можливість кожному з нас стати синами і доньками Божими. Він хоче з нами розділити те, ким Він є. Зробити нас причасниками Його істини. Тому сьогодні вода начебто набирає інструменту Божого усиновлення».

«Христос, сходячи в йорданські хвилі, освячуючи воду, торкаючи всесвіт своєю присутністю, об’являє нам тайну Хрещення», – сказав Глава Церкви.

Кожен із нас, запевняє богослов,  у момент Хрещення стає дитиною Божою. «І це стає нашою найбільшою таємницею. Кожен із нас повинен відкрити в собі, що ми не є невільники, не є раби. Ми не є інструментами якоїсь політики чи інших земних сил. Найглибшою правдою про кожного з нас є те, що ми є синами і доньками Всевишнього, якими ми стали в момент Хрещення, прийнявши Духа Святого в Таїнстві Миропомазання».

«І ця вода, яку ми сьогодні благословляємо, – продовжив Блаженніший Святослав, – є водою відродження, водою очищення. Христос приймає сьогодні Хрещення задля нас, щоби нас зробити учасниками своєї синівської спадщини, щоб кожен з нас міг пізнати Бога, мати можливість увійти в Божу присутність. Тому сьогодні ми наче відновлюємо найглибшу правду про себе. Знаходимо свою справжню гідність і тотожність у Таїнстві Хрещення».

За його словами, ми сьогодні урочисто вийдемо на український Йордан – Дніпро, щоб освятити води. «Ми сьогодні хочемо причаститися цієї йорданської води, аби в нашому житті сповняли всяку істину. Ми сьогодні просимо, аби Христос обновив у нас те Хрещення водою і Духом Святим, Духом Святим і вогнем, яке ми отримали тоді, коли стали християнами. Усвідомити власну гідність – це вже є революцією. Ми так потребуємо оновлення, очищення в нашій Україні, але розуміємо, що момент істини встановлює не людина, а Господь Бог», – наголосив Глава Церкви.

«Ми просимо, аби цією йорданською водою, якою ми причащаємося, яку несемо до своїх домівок, якою окроплюємося, Господь Бог зіслав своє благословення на Україну, виявив нашу правду, нашу істину, в якій живемо, за яку боремося і за яку вмираємо, – виявив нашу гідність, нашу силу, яка є в Бозі. Нехай наш український Йордан понесе цю освячену воду по всіх куточках нашої землі. Нехай ця вода вижене з України всякого врага і супостата, нехай покаже правду, нехай принесе нам перемогу правди і добра», – побажав духовний лідер греко-католиків.

По завершенні Літургії Блаженніший Святослав освятив воду на Дніпрі.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні