УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Семінарія – школа святості», - Глава УГКЦ на завершення навчального року в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії

11.06.2017 17:40
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
У першу неділю після свята Зіслання Святого Духа Христова Церква святкує свято Всіх святих. Це свято тих, які від початку існування людського роду отримали від Господа Бога окремий, особливий, найбільший дар – сповнилися святості єдиного великого Бога.

Такими словами розпочав проповідницьке слово Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії 11 червня в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії з нагоди завершення чергового навчального року в ній. Із Главою УГКЦ співслужив владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ.

На переконання Верховного Архиєпископа УГКЦ, найяскравішим, видимим знаком присутності дії Духа Святого є святість, яку можна побачити в людині і через людину. Ще в Старому Завіті ми читаємо про наказ, який дає Господь вибраному народові: «Будьте святими, як Господь Бог ваш святий є». «У книгах Старого Завіту святість Божа вважалася цілковитою відокремленістю світу Бога від світу людини. Святість Бога вважалася, як Його велич, Його неприступність, Його незбагненність і нездатність людини увійти вповні в Боже життя. Бог святий для ізраїльтян був символом цілковитої іншості. Він не був подібним ні на кого і ні на що те, що можемо бачити у видимому світі. Але коли Господь Бог вибрав собі окремий народ, зробив його народом святим, то це означає, що той народ мав бути не подібним до всіх інших народів, бо мав у своєму житті віддзеркалювати всі дії самого Бога. Це був народ відокремлений від інших, народ, який мав бути свідком, обличчям Бога в сотвореному світі». Проте з воплоченням Сина Божого, навіть більше, із Зішестям на всіх людей Духа Святого, сталося цілком інакше за те, що читаємо в книгах Старого Завіту. «Дух Святий подає людині ту саму святість, якою живе Бог, - вів він далі. -  Відокремлення між Богом і людиною зникає. Святість самого Бога  починає проявлятися через людину, що сповнена Святим Духом».

На Божественній Літургії ми чуємо заклик: «Будьмо уважні! Святеє святим». Що це означає? «Священнослужитель у цей момент починає розподіляти, роздроблювати Тіло Христове, щоб готувати людей до Причастя. Очевидно, цей заклик звернений до тих, хто вже є святим, бо вони освячені, відкуплені ціною крові Сина Божого, отримали дар хрещення, дар миропомазання і покликані стати причасниками Тіла і Крові Ісуса Христа, покликані бути причасниками Його святості. Але, з іншого боку, це величезне завдання для кожного з нас в тому дарі зростати, оскільки при народженні ми вже є людьми, але все наше життя ми повинні ставати Людиною. Так само в духовному християнському житті ми є освячені Духом Святим через Святі Таїнства Христової Церкви. Щодня ми повинні зростати у святості, ми повинні освячувати себе і світ, в якому живемо. Таким чином ми будемо віддзеркалювати в нашому житті життя святого, великого Бога», - закликав Блаженніший Святослав.

Потім проповідник звернувся до семінаристів: «Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за особливу спільноту, особливе середовище освячення і дії Духа Святого, яким є наша Київська Трьохсвятительська духовна семінарія. Можна сказати, що семінарія є школою святості. Кожен, хто вступає до семінарії, покликаний зростати у святості. Я ще ніколи не бачив святого семінариста… Але кожен семінарист покликаний змагатися, щодня зростати у святості, яку Дух Святий вам хоче подати». Як сказав Предстоятель Церкви,  коли семінаристи завершують навчання в семінарії, то вони повинні не тільки самим собі, а й іншим вказати дорогу до освячення. «Пригадуєте, у старовинній грецькій культурі героєм був той, хто боровся і навіть обстоював силу людини на противагу грецьким божкам. Тому, коли грецький герой вмирав, то він хотів довести силу і велич людини. А коли вмирали мученики, велетні святості Христової Церкви, як плоди Духа Святого, то вони своїм життям і смертю виявляли силу Божу, силу Духа Святого, а не силу сотворіння. Зростати у святості означає бути готовим прийняти Божий дар і його засвоїти», - наголосив Блаженніший Святослав.

На його переконання, семінарія, як школа святості, є часом і простором, спільнотою, де семінаристи отримують Божі дари, в них зростають і стають здатними ще більший Божий дар отримати. «Я звертаюся до батьків. Якщо ваші сини не стають щороку кращими – тривожтеся за них! Це  тоді означає, що десь хтось до кінця тут щось не виконав: або семінаристи, або їхні духівники, настоятелі». Відтак Глава Церкви звернувся і до випускників семінарії: «Хоча ви закінчуєте навчання в  семінарії і отримуєте диплом, але ви не закінчуєте, а, можливо, розпочинаєте в своєму житті дорогу до святості. Ніколи  не закривайте книжки і не думайте, що ви всього навчилися і все знаєте про Бога і Церкву! Існують три засади зростання священика і семінариста: щоденні Літургія і Святе Причастя, молитва, щоденне читання Святого Письма».

«На початку Літургії ми поблагословили підрясники для братів, які успішно завершили перший курс свого навчання. Браття, ви стали іншими! Від вас тепер усі ті, хто споглядатимуть ваш духовний стрій, будуть очікувати прикладу в духовному житті. Нехай цей духовний стрій, який ви сьогодні отримали, стане частиною вашої особи. Нехай милосердний Господь зробить усіх нас святими! Зростаймо в тих дарах, які Він нам дає, а ми – отримуємо!» - сказав наприкінці проповіді Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні