УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Страсний четвер: «Христове священство є священством не панування, а служіння!»

05.04.2018 21:08
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Ісус сьогодні пояснив нам, що Його священство не є людським, бо воно кардинально відрізняється від усіх тих видів служіння, які людина приносила Богові до цього моменту. Це новозавітне Христове священство відрізняється від старозавітного.

Адже старі види священства були служінням людини стосовно Бога, а Його священство, як Сина Божого, є цілковито інше — це священство Бога, служіння Господа стосовно людини. Ось до кого, до чого Він покликає сьогодні священиків Нового Завіту, священнослужителів, які беруть участь у священстві Ісуса Христа.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав після здійснення ним Чину вмивання ніг священикам у Страсний четвер, 5 квітня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Перед цим Блаженніший Святослав очолив Чин освячення антимінсів і мира.

“У цей Страсний четвер Христова Церква звершує пам’ять Тайної вечері. Очевидно, що ця вечеря називалася так не через те, що була таємничою, підпільною або ж прихованою. Ця вечеря була таїнственною, на якій Ісус Христос відкрив усі таємниці своєї Божественної особи своїм учням та зробив їх причасниками таємниці Сина Божого, який іде на добровільні страждання”, — такими словами звернувся до присутніх Предстоятель УГКЦ на початку своєї проповіді.

“На цій Тайній вечері ми бачили присутнього між нами нашого Спасителя. Він свого часу казав своїм учням: “Я так бажав спожити з вами цю Пасху!” А зараз у нашому Патріаршому соборі Спаситель запросив усіх нас до пасхальної Тайної вечері, бо Він так хотів з нами спожити свою Пасху. Він так хотів бути з нами тепер, втаємничити нас у своє дивне діло пониження, діло страстей, розп’яття й смерті, а відтак ввести нас у Воскресіння”, — додав Глава Церкви.

За його словами, Тайна вечеря своїм кульмінаційним моментом мала споживання пасхального Агнця. Проте пасхальним Агнцем, якого ми сьогодні принесли в жертву, був Ісус Христос, бо Він накормив нас своїм Тілом, напоїв своєю Кров’ю і повів за собою у вічну Пасху від смерті до життя, від землі до небес. Однак на Тайній вечері Спаситель встановлює ще одне таїнство — Священства. Навыть більше, Він об’являє себе найвищим священиком — Первосвящеником Христової Церкви.

“Ісус Христос, відкриваючи нам сьогодні зміст свого божественного священства, показав нам три символи. Перед початком Літургії ми освятили антимінси, тобто престоли, на яких у різних куточках земної кулі наші священики будуть звершувати безкровну жертву, бо Він сам у своєму тілі є престолом. На цьому престолі ми принесли Його Тіло і Кров у жертву Небесному Отцеві на відпущення гріхів, бо Він сам себе приніс у жертву. Відтак ми освятили миро під час Божественній Літургії, яким буде подаватися Святий Дух Божому народові; миро, яким у Старому Заповіті помазувалися царі, пророки і священики. Воно також пояснює нам ім’я Спасителя нашого, тому що “Христос” означає “помазаник Божий”, — розповідає Глава Церкви.

“Він сьогодні об’явив нам своє помазання, яке він отримав від Отця Святим Духом ще перед сотворенням світу. Тобто він є священик згідно престолу, на якому були принесені святі жертви. Ба більше, Він сам є жертвою, яка там звершується, і Він є Той, який її приносить. А на завершення, щоб підсумувати все те, що Христос хотів нам сьогодні сказати, — Він умив нам ноги. Він показав служіння Бога людині, яка постійно буде почувати себе перед Богом нечистою. Однак Він у своєму служінні хоче постійно нас омивати, освячувати, прощати, кормити та спасати, чи, зрештою, завести до свого Небесного Отця і дарувати нам вічне життя”, — пояснює очільник УГКЦ.

На його думку, ми деколи втомлюємося перепрошувати Всевишнього за наші гріхи, але Він  ніколи не втомлюється нас прощати.

“Я сьогодні хочу привітати усіх наших священиків, дорогих співбратів у Христовому священстві. Дивний дар ми отримали. Апостол Павло, коли роздумував над даром священства самого Бога, який Він дав людині, говорив, що ми цей дар носимо, мов у глиняних посудинах. Наша людська природа, наша гріховність і слабкість є саме цією глиняною посудиною, яка часто розбивається та дає тріщини... Проте за своїм великим милосердям, своєю милостю, Небесний Отець хотів саме в нас вкласти своє Божественне священство та зробити вас причасниками вічного священства”, — зазначив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви попросив усіх священнослужителів плекати цей великий дар, адже Христос через них хоче послужити усім людям. “Христове священство є священством не панування, а служіння! Він нам казав, що учень не більший від свого учителя, а посланий — не більший від того, хто послав його. Він дав вам приклад, що як Христос умивав ноги, щоб так і ви вмивали ноги одне одному. Умивайте ноги нашим людям, обтирайте їхню нечистоту, стягайте їхні рани. Живіть їх Тілом і Кров’ю нашого Спасителя, бо вашими руками Христос хоче торкнутися ран і болів, навіть, можливо, у час втоми і непевностей нашого народу. Нехай Він допоможе кожному з нас ревно і вірно служити, як служили Йому апостоли, бо єпископи — це є наслідники апостолів, яких Христос тепер посилає у світ робити учнями всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!” — підкреслив Предстоятель УГКЦ. 

З вітальним словом Блаженніший Святослав звернувся і до семінаристів: “Господь кличе вас до важливої місії. Можливо, ми сьогодні цього не знаємо і вповні не можемо збагнути, але не ви Його вибрали, але Він вибрав вас! Всевишній хоче вас освячувати в істині та бажає зробити вас служителями Церкви третього тисячоліття!” — зауважив Глава Церкви.

Наостанок він побажав усім блаженної Пасхи Господньої, в яку веде, запрошує та кличе нас Спаситель. Ба більше, увійти в це пасхальне таїнство для того, щоб відчути себе улюбленими Божими людьми, а також прийняти те служіння, яке Христос через Церкву та священиків хоче звершити для всіх.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні