УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав порадив, як оживити Літургію

18.07.2019 11:41
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на зустрічі з молоддю під час загальнонаціональної прощі до Зарваниці поділився порадами, як оживити Літургію.

Передусім, вважає Блаженніший Святослав, для того щоб оживити Літургію, треба на ній не спати. Треба бути живим учасником того дійства.

За його словами, після Другого Ватиканського собору в Католицькій Церкві і в інших спільнотах, зокрема протестантських, було дуже багато дискусій на цю тему. Мовляв, що робити, аби «то таке нудне стало веселішим».

«Була ціла течія, яка почала трактувати Літургію як видовище. Але потім зрозуміли, що видовище – це муха-одноденка. А священник на такій літургії-виставі мусив виконувати роль шоумена. І вони потім побачили, що такого роду оживлення Літургії є безплідне. Воно не веде до кращого переживання зустрічі людини з Богом», – розповів Предстоятель.

«Є інший спосіб – краще готуватися до Літургії, і священникові, і вірним», – наголосив Глава УГКЦ.

Як приклад, він навів одного священника, який започаткував справді літургійну реформу в Церкві. «Він почав друкувати тексти на кожну Утреню, Службу Божу і Вечірню, щоб ті люди, які приходять до храму, мали тексти перед очима і могли брати участь у співі. Не тільки розуміли «Господи помилуй», а все, що там співається. Можливо, нам усім варто йти цим шляхом», – сказав архиєрей.

Блаженніший Святослав дав дві поради, які отримав ще як семінарист від свого духівника, як тоді до нього зверталися, архимандрита Любомира Гузара. «Ці поради мені особисто дуже помогли. Перше, що він казав, – ідіть на Богослужіння як на зустріч. Не як на виставу, а як на зустріч. Він тоді казав, що на ту саму виставу майже ніколи двічі не ходять, а от на побачення, на зустріч, то інша справа… Ми йдемо на Літургію не тільки, щоб там щось навчитися, отримати якусь інформацію, а щоб зустріти Бога. Навіть більше, сподіваємося зустріти Бога, який хоче мені послужити. Бо Божественна Літургія – це момент, коли не я Богові служу, не я Йому співаю, а коли Він для мене сходить із небес, аби послужити. Тому ми називаємо її Службою Божою», – переконує Блаженніший Святослав.

І друга порада. «Справді, щоб збагнути зміст нашої Літургії, яка є глибоко містична, інколи потрібна допомога. Ідучи на зустріч, налаштуйтеся так: Бог мені хоче щось сказати, а я мушу почути. Повірте мені, якщо йтимете на Службу Божу, Господь Бог завжди вам скаже щось нове й глибоке. Бо Господь Бог говорить. І щодня інше. Немає двох однакових Богослужінь», – вважає духовний лідер українців.

«Вийшовши з Богослужіння, питайте себе: а що мені сьогодні Бог сказав? Побачите, що вийдете з такої зустрічі з повним серцем і особливим словом, яке Бог звертає саме до вас», – запевняє Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні