УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Князь Володимир на піку своєї земної слави зрозумів, що справжньою перемогою є прощення»

28.07.2019 16:42
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Можливо, там під Херсонесом святий Володимир зрозумів: щоб зібрати воєдино всі землі і весь народ Київської держави, щоб вилікувати розслаблення, роз’єднання, потрібна віра в Боже милосердя, любов і прощення.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у день Святого рівноапостольного князя Володимира.

Предстоятель відзначив, що євангельська подія, яку ми сьогодні чуємо, благовістує нам Бога, який прощає, Бога, який відпускає людині її гріхи.

За його словами, проповідь про відпущення гріхів належить до серцевини проповіді святих апостолів. Це була головна істина, в яку апостоли самі увірували і навчили вірити весь всесвіт.

Що означає відпустити гріхи? «Відпустити, простити гріх не означає приховати зло. Простити гріх не означає закрити очі на його існування. Простити, відпустити гріх означає перемогти, уздоровити, зцілити, повернути людині повноту життя», – каже проповідник.

«Коли людина грішить – вона має провину перед самим Творцем. То хто ж, крім самого Бога, може цю провину уздоровити, перемогти і усунути?! І ось ми бачимо, що Ісус Христос – це є сам живий Бог, який приходить до людини, аби подарувати їй своє прощення», – наголосив Блаженніший Святослав.

Духовний лідер українців переконує: для того щоб прийняти прощення гріхів, потрібно вірити, що воно можливе. «Віра означає здатність прийняти. Щоб прийняти прощення гріхів, потрібно їх виявити, начебто виставити напоказ, відкрити їх перед Божими очима. Господь Бог і так все бачить, але здатність дарувати нам своє прощення Він проявляє тоді, коли ми приносимо себе до Нього, як ці віруючі люди принесли на ложі розслабленого», – просить замислитися проповідник.

Святі отці пустелі говорили, що коли людина виставляє на світло своє зло, свій гріх, тоді те зло втрачає свою силу. Коли ми ховаємо зло, хочемо показати себе кращими, ніж ми є насправді, тоді те зло росте, воно нас розбиває. Робить нас розслабленими і щоразу більше немічними.

«Але мати силу і відвагу, виявити на Боже світло, особисті гріхи можемо тільки тоді, коли ми віруємо, що наступним вчинком буде не кара, не ще гірша біль, а буде радість, прощення і милосердя, – зазначив Предстоятель і додав: – Тому ми, як християни, з радістю проголошуємо віру в те, що Господь з радістю прощає гріхи. Сьогоднішній світ у це не вірить. Він вірить тільки у підступ, покарання, нанесення ще більших терпінь тому, хто грішить. А ми, християни, віримо в силу Божого прощення».

«Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів». «Ці слова з нашого "Символу віри" сьогодні особливо бринять у наших вухах – у день, коли ми святкуємо відхід до вічності святого рівноапостольного князя Володимира», – наголосив архиєрей.

Блаженніший Святослав запросив сьогодні кожну віруючу людину відкрити для себе таємницю особистої святості князя Володимира, таємницю його особливого дару рівноапостольства. «Що сталося в душі князя Володимира, який стояв під мурами Херсонеса і переміг це місто? Годі нам це сьогодні уявити. Це є таїнство. Але, мабуть, там на піку своєї земної слави він зрозумів, що справжньою перемогою є прощення», – відзначив Глава УГКЦ.

Глава Церкви запросив усіх вірних відновити сьогодні свої хрещальні обіцянки. «Те, що вчинив князь Володимир, коли прийняв Боже прощення, те, що вчинило його святим, себто Божа любов і відпущення його гріхів через наше особисте визнання віри, сьогодні силою і діянням Святого Духа стає доступне нам. І таким чином скарб віри князя Володимира стає скарбом кожного українця, кожного сина і доньки Христової Церкви», – переконує Предстоятель.

Під час Літургії вірні на чолі із Блаженнішим Святослав здійснили Чин відновлення хресних обітів.

Чин відновлення хресних обітів у день Святого рівноапостольного князя Володимира у 2006 році в Українській Греко-Католицькій Церкві запровадив тодішній Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Любомир. Відтоді щороку в усіх храмах в Україні та в усьому світі вірні після Літургії відновлюють свої хресні обіти.

Блаженніший Святослав попросив нашого заступника князя Володимира помогти нам зробити подібні життєві рішення, як зробив він.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні