УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Вінниці на Покрову: «Свято Покрови – це святкування того, що відбувається сьогодні»

14.10.2016 16:01
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Усі богородичні свята є святкуванням певної події із земного життя Пречистої Діви Марії. Свято Покрови має цілком інший характер, бо є святкуванням того, що відбувається сьогодні, зараз. Це свято, яке не закрите лише в минулому, а яке відкриває нам те, що відбувається сьогодні, але не на землі, а на небесах.

Звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії до вірних храму Покрови Пресвятої Богородиці, що у Вінниці, 14 жовтня.

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з величних, глибоких та улюблених в народі свят – Покрову Пресвятої Богородиці. Воно є особливе не лише тому, що у Вінниці ви живете під Покровом Пречистої Діви Марії, не лише тому, що воно започатковане в історії нашого народу ще в часи київського християнства, а тому що відрізняється і за своїм характером, і за змістом від усіх інших свят, встановлених на честь Діви Марії», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

За словами проповідника, свято Покрови пов’язане з історичною подією, факт якої доводять навіть сучасні критичні історики. Близько VIII століття на Константинополь напали з півночі варяги. Правдоподібно, вони прийшли з наших земель, спустившись по древньому Дніпру, по дорозі, знаній історикам як дорога «із варяг у греки». Вони застали зненацька цю славну столицю Візантійської імперії. У той час імператор з військом був поза столицею, бо повинен був відповідати на збройний напад арабів, які підходили з півдня. Місто було безборонне, без війська. Флот варяг, який підійшов до Константинополя, був смертельною небезпекою для людей. І тоді патріарх зрозумів, що від людей помочі чекати годі. Він закликав усіх людей на молитву, щоб просити Бога захисту для міста. І саме під час такого тривожного, надзвичайно сильного моління Пречиста Діва Марія прийшла до храму, як одна із молільників. Навіть більше, вона вознеслася над престолом і її бачили не тільки преподобний Андрій, а й інші. Вона розпростерла перед людьми омофор, який є частиною одягу єпископа і важливим символом захисту, порятунку. Бо, як сказав проповідник, в єпископському літургійному одязі омофор символізує загублену вівцю, яку Добрий пастир знаходить, бере на плечі і несе до своєї отари.

«Можливо, люди не чули й не знали, про що в молитві просить свого єдинородного Сина Марія, та вони бачили цей омофор і зрозуміли все. Богородиця виступила знаком й запевненням безпеки, символом, певністю охорони і того міста, і того люду. Вона не просто почула молитви людей, а стала однією з них», – додав Блаженніший Святослав. Зв'язок між Матір’ю і Сином – глибокий і такий сильний, що в такий інтимний спосіб Богородиця хотіла захистити тих людей, які благали в Господа порятунку. І варяги відступили. «Патріарші записки твердять, що люди це сприйняли як справжнє чудо. Цікаво, це свято велично святкується саме на тих землях, звідки на Константинополь йшла небезпека», – зауважив проповідник.

На його думку, свято Покрови – це свято безпеки, захисту, материнського заступництва за нас Пречистої Діви Марії: «Ми теж сьогодні, коли стоїмо на молитві, то заносимо до неї і Господа багато наших потреб і прохань. Що означає молитися? Це значить спілкуватися з Богом, аби принести до Нього все своє життя, відкрити Йому найглибші закутки свого серця. Але сьогодні є свято особливого виду молитви. Відомо, що є різні види молитви: молитва прохання, молитва прослави, молитва покаянна. Тож сьогодні є свято особливої молитви і, напевно, Богородиця хоче, аби ми навчилися так молитися, як вона. Свято Покрови – це свято молитви заступництва. Коли хтось молиться такою молитвою, то він справді молиться так, як мама за своїх дітей. Бо не просить нічого для себе, а просить для своїх найдорожчих, найрідніших».

«Молитва заступництва – це молитва посередництва, коли ми стоїмо перед Господом не як окремий індивід, який тільки для себе щось просить. Це молитва за потреби інших людей, які, можливо, не вміють молитися або не знають того Бога, до якого можна прийти з потребами, за тих, які є у великій небезпеці, перебуваючи на межі життя і смерті. Тому сьогодні, у це свято, навчімося в Богородиці молитви заступництва за найбільш потребуючих, убогих, покинутих», – сказав Блаженніший Святослав. Глава Церкви закликав «розпростерти омофор молитви разом із Богородицею за воїнів, які захищають Україну на полі бою». Недаремно цей день є ще й святом українського війська. Ще з козацьких часів відомо, що на Січі була Церква Покрови, бо козаки знали, що вони воюють, але перемогу дає Бог.

Цього дня перед Літургією у Вінниці Блаженніший Святослав освятив пам’ятну таблицю на честь Начальної команди Галицької армії: «Думаю, що вся Україна в той час молилася молитву заступництва за своїх хлопців, які воювали за Батьківщину. Тому сьогодні нам потрібно привітати чоловіків із Святом захисника Вітчизни».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні