УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ з нагоди 25-річчя Гімназії імені Шептицьких: «Ми дякуємо Богу, що обрав нашу Церкву, аби воскресити католицьку освіту в Україні»

29.01.2017 00:57
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Боже Слово, яке Господь нам посилає для духовної поживи, у цю суботу містить у собі три різні теми. На початку євангельського читання ми чули слово про покаяння і прощення. Каже Господь: «Вважайте на самих себе. Якщо брат згрішить проти тебе, докори йому, а як покається – прости. Скільки би він не просив прощення - завжди прощай». Далі ми чуємо слово про віру: апостоли, які бачили між собою і чули це воплочене Боже Слово, говорили: «Збільши нашу віру». А завершується читання словом про служіння слуг, які покликані виконати те, що їм наказано, а слава за це – не їм, а тому, хто їх покликав до цього служіння.

28 січня в храмі Пресвятої Євхаристії у Львові такими словами розпочав свою проповідь на Архиєрейській Божественній Літургії Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Спільна літургійна молитва відбулася з нагоди 25-річчя створення першої греко-католицької школи в Україні - Гімназії імені Шептицьких.

Що спільного між цими трьома елементами навчання Христа? «Відповідь на це надзвичайно глибока для нас, тих, які зібралися на цю святкову подячну Літургію, – пояснив Блаженніший Святослав. – Кажучи про милосердя, покаяння і прощення, Ісус відкриває нам основні засади божественної педагогіки».

Тож, за словами архиєрея, метою всього діла спасіння, яке Син Божий прийшов вчинити, не засудити людину за незнання, немочі та гріхи: «Він об’являє нам Бога як батька, який шукає в кожному з нас тільки добре і допомагає нам побороти зле. Мета божественної педагогіки – людина, здатна любити, – людина, яку Бог сотворив для любові на свій образ і свою подобу». Як батько і мати тішаться, коли їхня дитина росте і розвивається, так само тішиться Бог, коли ми зростаємо в любові в божественному синівстві.

За словами Предстоятеля Церкви, основним із елементів християнського виховання є навчання зростати у вірі. «Тому кожен вихователь, мати і батько, які прагнуть виховати повноцінну зрілу людину, найперше повинні вірити в Бога. А це означає прийняти від Господа силу і здатність здійснити все те, що Він прагне вчинити для наших дітей. Віра, яку сповідуємо, підтверджуємо, свідчимо нашими ділами, є воплоченою любов’ю. Усі методи освіти і виховання, які є скарбницею Вселенської Католицької Церкви та УГКЦ, є воплоченою Божою любов’ю. У наших стараннях і трудах Божа любов вчить критично думати, дає сили рости і розвиватися. Без віри – немає освіти і виховання, так само, як без любові неможливо виховати зрілу людину», – додав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив, що в той період, коли започатковувалася гімназія, були ще часи Радянського Союзу, який вже розвалювався. Тож, на думку проповідника, створення католицької школи у Львові було пророчим актом.

«Ми сьогодні в цій Божественній Літургії переживаємо кульмінацію святкувань. Бо за вченням Церкви, Літургія і Євхаристія є джерелом і вершиною християнського життя. Ми дякуємо Богу, що обрав нашу Церкву, аби воскресити католицьку освіту в Україні, яку Він потім дарував, воскрешав в інших спільнотах, в інших Церквах і містах», – сказав він.

Предстоятель Церкви також подякував всім, хто трудився на ниві католицької освіти і виховання. Крім цього, він склав слова подяки батькам вихованців гімназії за те, що доручали і довіряли колективу педагогів гімназії виховувати своїх дітей: «Відомо, що сюди батьки посилали вчитися дітей не тільки із Львівщини, а й зі Сходу, Півдня, Центру України. Бачимо, що батьки вірили і шукали для своїх дітей найкращого християнського навчального закладу. Дякую вам за довіру, бо довіряєте найдорожче, що у вас є».

Архиєрей також подякував учням: «Ми у вас віримо, любимо так, як любить вас Господь. Ми бачимо, що ви багато можете, але ви ще так багато повинні працювати. Вважайте на себе у вашій молитві, праці, навчанні».

Наостанок Глава Церкви подякував випускникам: «Без цієї гімназії ми б не мали більшості тих священиків, які сьогодні служать біля престолу. Наші владики, які на своїх плечах винесли многостраждальну мученицьку Церкву, бачили, що, аби змінити пострадянське суспільство, потрібно змінити людину, яка б могла будувати нову незалежну Україну. Без вільного мудрого українця, немає незалежної України. Нехай покровителі гімназії – блаженний Климентій і праведний Андрей Шептицькі, моляться і опікуються вами, стоячи перед престолом Всевишнього».

Наприкінці Глава Церкви нагородив усіх, хто долучився до розбудови і розвитку гімназії, патріаршими грамотами.

Того дня у храмі разом молилися: Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький УГКЦ, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський УГКЦ, Христина Манн, президент СЕЕС (Комітет католицької освіти в Європі), Юрій Решетніков, заступник голови Громадської ради релігійних організацій при МОН, о. Кароль Манік, провінційний настоятель отців салезіан в Україні, с. Христофора Буштин, голова Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання, та інші.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні