УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Християнин у своїй молитві говорить до Бога, як до рідної особи», – Блаженніший Святослав про молитву

17.05.2020 08:13
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
У першій катехизі відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ говорив про те, з чого розпочинається християнська молитва. А саме про ініціативу Бога і відповідь на неї людини. Разом із тим, Блаженніший дав практичні поради тим, хто вчиться молитися.

Серед найважливішого Глава УГКЦ звернув увагу на потребу розуміння молільником, що його молитва є відповіддю на Божий поклик і Боже запрошення: «Я у своїй молитві не повинен молитися до себе самого, говорити сам зі собою, не повинен молитися до своїх потреб… Але розпочати спілкування, діалог, розмову з моїм Богом, до якої Він мене запрошує, до якої Він мене надихає, до якої Він мене провокує, навіть ставлячи в різні життєві обставини. Бог до мене говорить, а я повинен прислухатися і відповісти».

Сам Бог також допомагає молільникові відповісти на Його ініціативу: «Святий Дух, подібно до річечки, дзюркоче і намагається пробитися з мене назовні, вивести мене з моєї самотності і ввести мене в діалог з Богом». Блаженніший пригадав, що Святого Духа кожен християнин отримує як дар у Святій Тайні Миропомазання.

У першій катехизі про початки молитви Глава Церкви розповів про необхідність спершу слухати, а тоді відповідати. А також порадив тим, хто вчиться молитися, на початку кожної молитви прочитати якусь маленьку фразу зі Святого Письма, зокрема зі Святого Євангелія. Згідно зі словами Патріарха, варто спершу «послухати Бога, який до мене говорить через Боже Слово, а тоді питати у своєму серці: "Що я маю на це Богові відповісти?"»

Бог, якому відповідаємо в нашій молитві, не є зовнішнім потужним тираном чи якоюсь силою, якої треба боятися. Бог є нашим батьком, тому «християнин у своїй молитві у Дусі Святому говорить до Бога, як до рідної особи». І це, знову ж таки, стає можливим для людини завдяки Духові Святому. «Він влитий у наші серця і налаштовує нас до розмови з нашим Небесним Отцем як з рідним татом», – ствердив у підсумку першої катехизи Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

Пригадуємо, що в суботу, 16 травня, вийшов в ефір перший випуск нового відеопроєкту «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе», у якому Глава УГКЦ говорив про початок християнської молитви. Запрошуємо всіх до перегляду наступних випусків програми щосуботи о 21:00. Прямий ефір можна переглянути на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні