УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: «Молитва і піст завжди об’єднують та скеровують сили нашої душі в напрямі до Бога»

16.08.2020 15:15
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Ми розпочали короткий, але дуже важливий піст, який готує нас до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Саме молитвою і постом виганяється злих духів. Це – чудовий момент, щоб побачити, чого ми прагнемо й куди скеровані наші власні сили. Позаяк молитва спрямовує увагу та серце в напрямі до Бога, а піст дає можливість очистити мої особисті прагнення і пристрасті. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час проповіді в 10-ту неділю по Зісланні Святого Духа.
Фото Максима Прокопіва

Фото Максима Прокопіва

На початку проповіді Блаженніший Святослав зауважив, що в сьогоднішньому Євангелії євангелист Матей описує нам зустріч двох синів: Ісуса Христа, Сина Божого, і сина батька, який приходить до Христа просити про зцілення від його дивної недуги.

«Цікаво, що тих два сини між собою дуже різні. Син Божий, наш Спаситель, повний Святого Духа. Того Духа, який обновляє лице землі. Того Духа, який відроджує сотворіння і дає йому життя», – сказав проповідник.

«А син батька – носій злого духа. Сам батько про нього каже, що він причинний, часто нездужає, і той дух кидає його то у вогонь, а то й у воду», – додав він.

Як Ісус Христос – образ Отця й об’являє людям правду про свого Отця, так син, який нездужає злим духом, об’являє, що саме діється в нутрі його батька.

Підсумком зустрічі та змістом зцілення, на думку Блаженнішого Святослава, є зміна духа. Христос виганяє з хлопця злого духа і сповняє його Святим Духом, якого носить у Собі. Іншими словами, відновляє у цьому хлопцеві Божу подобу.

«Отці Церкви говорили про те, що людина, будучи сотвореною на образ і подобу Бога, одержала у своїй істоті певні сили, енергії та здібності, які її повинні уподібнювати до Бога. Але злий дух розбив ці сили, тобто скерував кожну з них в інший напрям. Тим самим дезорієнтував силу людської природи», – пояснив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав як приклад образу дезорієнтації пригадав байку Крилова «Лебідь, рак і щука», у якій герої тягнуть віз у різні сторони, через що він залишається мертво стояти на одному місці.

«Власне, ті сили, які Бог дав людині для уподібнення до Себе, у своїй дезорієнтації вона перетворює на пристрасті. Так ці сили розтягують нас у різні сторони», – переконаний він.

«Святі отці говорили про три найважливіші духовні сфери людини: розум, воля і почуття. Причиною розбещеності кожного з нас є те, що наш розум розуміє одне, воля хоче другого, а почуття нас приковують до третього. Таке розбиття та параліч – причина гріховності кожної людини й людського роду», – зауважив Глава УГКЦ.

За його словами, зцілення хлопця – це ніщо інше, як поверненням напряму його духовних сил. Коли всі сили (воля, розум і почуття) скеровані в одному напрямі – до добра і правди, то тоді людина всім своїм єством переорієнтовується у напрямі до живого Бога. «Тоді віз Крилова, – каже Блаженніший Святослав, –  перетворюється на вогненну колісницю Іллі. Тоді діяльні сили людини, силою і діянням Святого Духа, перетворюються на вогняних коней і можуть вивести людину за межі земного світу, звільнити людину від кидання у крайнощі».

На переконання Отця і Глави Церкви, недаремно Христос сьогодні порівнює віру людей із гірчичним зерном. Позаяк віра – це переорієнтація людської істоти і звернення у повноті людини до Бога. Віра дає людині зцілення. Коли людина всіма своїми силами об’єднана в одному напрямі, то для неї немає нічого неможливого.

«Нехай подія оздоровлення хлопця стане частиною нашої особистої історії. Бачимо, як сучасна людина кидається у крайнощі, як не знає чого справді хоче. Як сучасна людина не розуміє, у чому полягає остаточно її глибоке покликання, а її невірність і розбещеність є причиною стількох бід та лих. Особливо, коли цим страждають ті, хто керує цілими народами й країнами. Нехай цей час посту стане для нас часом оздоровлення, переосмислення та очищення, щоб ми йшли за Христом у Воскресіння, бо Він для того прийшов, щоби знайти те, що загинуло. Нехай Христос сьогодні погрозить бісові, щоб ми разом із тим юнаком видужали тієї ж хвилини», – побажав нам Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні