УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав на свято Преображення: «Остаточним завданням людини є переобразитися і засяяти у воскресінні разом зі Спасителем»

19.08.2020 15:12
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
У своєму преображенні Христос сьогодні кличе нас пізнати глибину Божого життя, яку Він сам вклав у нас в момент нашого хрещення і миропомазання. Христос сьогодні запрошує нас відкрити Його преображення у момент нашого причастя Його Тілом і Кров’ю у Тайні Євхаристії. Ба більше, запрошує нас силою нашого християнського життя перемогти всяку неправду і зло після того, як ми зійдемо з Тавору, що є сьогодні храмом Божим, в якому ми зараз перебуваємо.

На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в одне з найбільших християнських свят у році – Преображення Господнього. З Главою Церкви співслужили владика Степан Сус, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ, і владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Блаженніший Святослав на початку своєї проповіді зауважив, що, святкуючи сьогодні свято Преображення, ми не тільки згадуємо історичну подію, а й намагаємося увійти в її глибший зміст і збагнути істину. На його думку, євангелист Матей влучно підкреслює, коли каже, що одного дня Христос узяв своїх учнів: Петра, Якова та Івана – і вийшов на гору Тавор.

Ми знаємо, каже проповідник, що гора Тавор у Священному Писанні книг Старого Заповіту має особливе значення. Архиєрей пригадав історію з книги Суддей, в якій розповідається про те, як жінка Дебора перед битвою з ворогами вийшла на гору Тавор. Після цього, маючи нечисельне військо, вона здобула перемогу. «Зміст цієї історії полягає в тому, що богомудра жінка є сильнішою від безбожного чоловіка. Бо вона є мудрою Божою мудрістю. Малочисельне військо може перемогти багаточисельне лише тоді, коли воно воює не так силою, як правдою і у своїй боротьбі об’являє правду про єдиного Бога», – підкреслює Глава УГКЦ.

Отож сьогодні Христос виходить на Тавор, каже Блаженніший Святослав, начебто готуючи своїх учнів до якоїсь битви. «Якщо ми вловимо логіку опису цієї події, то зрозуміємо, що преображення Христа на Таворі було провіщенням, пророцтвом і прообразом Його Воскресіння. Бо там, на Таворській горі, до нього прийшли два старозавітні мужі, Мойсей та Ілля, які символізують старозавітний закон і пророків і в особі Ісуса Христа знаходять справжній зміст життя через Воскресіння», – додав він.

На його переконання, Христос на Таворі хотів показати учням славу свого божества, щоб у день розп’яття вони зрозуміли, наскільки добровільними є страждання Бога задля людини. Глава Церкви наголосив на тому, що сьогодні дослідники не мають сумніву щодо історичності особи Ісуса Христа. Проте в них залишається одне питання: ким Він був? За словами Глави УГКЦ, на це питання сьогоднішня подія дає чітку відповідь учням, які стають свідками преображення. «Бо преображення не передбачає якусь мутацію, а означає виявлення глибокого внутрішнього змісту, переведення глибини правди до образу назовні, яке можуть споглядати учні настільки, наскільки їм дозволяють їхні духовні й тілесні очі. Щоб дати відповідь на запитання, ким є Христос, сам Бог Отець звертається своїм голосом до учнів і каже: Він є Мій Син улюблений», – пояснює проповідник.

Предстоятель УГКЦ у своїй проповіді зауважує, що пізнати правду про себе є одним з найбільш древніх прагнень людини, яке вона ставить собі у всі часи своєї історії, незалежно від релігії і культурної приналежності. «У своєму преображенні Христос не тільки відкриває правду про себе, про воплоченого Бога, а й відкриває правду про людину і дає відповідь на питання: ким є людина? А з іншого боку, запрошує до преображення кожного з нас. Заохочує нас виявити внутрішню правду про себе у своїх вчинках, думках, емоціях і діях. Бо бути людиною вповні – це означає бути богоносцем», – наголосив Глава Церкви.

«Ми маємо гарний звичай приносити до храму на освячення перші плоди землі. Це один зі способів проповідувати правду про нас і про землю, на якій ми живемо. Бо правда є такою, що людина працює, але Бог плодоносить. Приносити первоплоди на освячення до Бога – це означає визнавати, що земля, на якій ми живемо, є Його даром для нас. Якщо ми так будемо ставитися до землі і довкілля, одне до одного і до нашої держави, то кожне наше зусилля і діло буде преображенням і проявом сяйва та світлості Божої мудрості в нашому житті, суспільстві і на землі», – додав він.

Господь нас сьогодні закликає слухати Його, преображеного на Таворі, щоб пізнати себе і змогти переобразитися, а відтак у Таворському світлі побачити правду у своїх думках, мріях і вчинках. «Нехай преображений Христос сьогодні змінить наші очі, щоб у Його світлі ми побачили своє світло», – побажав духовний лідер українців.

На завершення Літургії Блаженніший Святослав благословив принесені вірними первоплоди.

Також він пригадав про заклик до усіх синів і дочок УГКЦ до молитви за білоруський народ. Молитву просять промовляти щодня о 21:00, долучаючи до тих молитов, що творимо за мир та спокій в Україні.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні