УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Навіть до храму багато людей приходять зі смартфонами і замість того, щоб молитися, починають робити фотографії»

20.09.2020 15:51
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Замало тільки мати якості людини, треба бути людиною, казав Блаженніший Любомир, замало мати родину, треба бути сім’єю, замало мати Церкву, треба бути нею, бути частиною життя тієї спільноти. Тому християнська віра – це школа божественної, християнської любові. На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в неділю, 20 вересня 2020 року.

Предстоятель пояснив, що сьогоднішня неділя в ритмі нашого літургійного року називається Неділею перед Воздвиженням. Наступної неділі ми святкуватимемо Воздвиження чесного і животворного Хреста.

Тому сьогоднішня неділя, розповів він, начебто є таким вступом, підготуванням до того великого свята. Навіть більше, євангельське читання, яке ми чуємо сьогодні, начебто пояснює нам, кого ми побачимо розп’ятим, наче пояснює причину, чому це сталося. І каже нам мету, чому, задля кого і чого світові об’явилося таїнство животворного Хреста Господнього…

«Задля чого Господь Бог нам хоче  подарувати свою любов? Щоб ми мали життя вічне», – наголошує Глава Церкви.

Ми чуємо сьогодні про змія, якого колись у пустелі підняв Мойсей. Бо ізраїльтяни грішили проти Бога, їх кусали змії, вони помирали… «І щоб урятувати їх від цієї отрути, Бог сказав Мойсеєві спорудити мідяного вужа. На кожного, хто дивився на нього, отрута переставала діяти. Але це  є начебто лише передвісником тої Божої любові, яка є протиотрутою від смерті. Щоразу, коли ми грішимо і відчуваємо, що ця гадюка нас кусає, а смертоносна отрута начебто поширюється по нашому тілі, Господь Бог хоче вкласти в ту рану животворну силу своєї любові», – сказав проповідник.

Животворна любов Божа, за його словами, є антиотрутою проти смерті. Тому так важливо, щоби ми могли відкрити перед тою Божою любов’ю свої рани, бо Він не хоче нас засудити. Його погляд на нас є поглядом лікаря, який прагне вилікувати, врятувати, зберегти, дати життя вічне.

«Божа любов дає, Божа любов є животворною, вона рятує», – запевняє він.

У сучасному світі, відзначає Предстоятель, слово «любов», можливо, найбільш знецінене серед людських слів. Бо дуже часто, коли ми його чуємо, зокрема в контексті споживацької культури, воно означає те, що приносить задоволення, і те, що можна взяти.

Глава Церкви пригадав, як одна дівчина розповіла йому, як змінився її світ, коли вона почала використовувати смартфон із гарною фотокамерою. До того, коли вона ходила в музей, то бачила гарний краєвид, насолоджувалася красою, а тепер хоче все зафіксувати на фото.

«Навіть до храму багато людей приходять зі смартфонами і замість того, щоб молитися, починають робити фотографії, аби начебто привласнити ту красу, ту подію, яку бачать. Та звичайна споживацька любов бере і хоче взяти якнайбільше і якнайменше віддати, – взяти якнайбільше без будь-якої особистої за це відповідальності», – зауважив Блаженніший Святослав.

«Господь Бог дарує нам свою любов, щоб ми навчилися любити ближнього, навіть самого себе так, як це робить Він, – сказав проповідник і попросив: – Коли ви наступного тижня прийдете до храму і побачите піднесеного на Хресті нашого Спасителя, розп’ятого Бога, який усе дав, щоби ми мали життя вічне, згадайте собі запитання і дайте відповідь: чому? Бо так Бог полюбив світ, що віддав Сина свого єдинородного, щоб кожен, хто вірує, не загинув, а мав життя вічне».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні