УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Шукати волі Божої, а не власної – це вершина християнської досконалості», – Блаженніший Святослав у новій катехизі

28.09.2020 16:17
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Вміти шукати не власної волі, а волі Божої – це вершина християнської досконалості. Тому, щоб так могти чинити, треба про це молитися. Бо часом ми хочемо чинити те, що згідне з Божою волею, але не спроможні це здійснити. Про це сказав Блаженніший Святослав у новій відеокатехизі про молитву «Отче наш», в якій запропонував слухачам і глядачам навчитися молитися і жити фразою «нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі».

Глава УГКЦ розпочав катехизу із пояснення, що таке Божа воля, і чому ми просимо про те, щоб вона була такою ж на землі, якою вона є на небесах.

«Ми знаємо, що Христос неодноразово говорив, що воля Божа – це святість наша… Божа воля означає не тільки якийсь Божий задум, план, промисел, а й певну творчу Божу силу, якою цей задум здійснюється», – зазначив Предстоятель.

Духовний лідер греко-католиків наголосив на тому, що Божа воля, Боже хотіння – це тільки добро. За його словами, коли ми намагаємося зрозуміти, у чому полягає Божа воля щодо нас, то, по суті, запитуємо, що є добрим для нас. Адже Бог хоче для нас лише добра. Його воля стосовно нас – це наше щастя, наше спасіння, наше благо, теперішнє і вічне.

«Молячись словами "нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі", християни просять, щоби Бог навчив нас хотіти того, чого хоче Він, – пояснив Блаженніший Святослав, посилаючись на вчення святого Кипріяна Карфагенського, і додав, – ми просимо, щоби Його воля була в нашій волі, щоб ми у своєму житті чинили лише те, що до вподоби Богові».

Просити про Божу волю – це мета християнської молитви.

Блаженніший Святослав розповів про те, що в особистих проханнях і молитвах ми мусимо пройти шлях певного навернення від слів «Боже, вчини те, що я хочу і прошу Тебе» до слів «нехай буде воля Твоя, не моя, як на небі, так і на землі». Ми повинні пройти дорогою очищення змісту нашої молитви від спокуси, намагання начебто примусити Бога чинити те, що я від Нього хочу (виконати мою волю), до здатності відкритися на Його волю.

Взірцем досконалої молитви про те, щоби Божа воля здійснювалася у нашій волі, на переконання Глави УГКЦ, є молитва Ісуса Христа до небесного Отця в Гетсиманському саду.

«Вміти шукати не власної волі, а волі Божої – це вершина християнської досконалості. Тому, щоб так могти чинити, треба про це молитися. Про цю здатність треба просити в Господа Бога особливої сили і ласки. Бо часом ми хочемо чинити те, що згідне з Божою волею, але не маємо сили, не спроможні це здійснити», – сказав Блаженніший Святослав.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія наступних декількох випусків буде присвячена поясненню молитви «Отче наш». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні