УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав про наслідки увірування: зміна життя через покаяння, Хрещення і нове життя у Христі

11.11.2020 09:37
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Бути християнином означає не лише мати якесь релігійне переконання, а насамперед народитися від Христа воскреслого. Відтак, охрестившись, жити новим життям і бачити світ навколо себе по-новому. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у 26-й суботній відеокатехизі про віру та її наслідки для віруючої людини.

Передусім у катехизі Глава Церкви пояснив, звідки береться віра. Він звернувся до тверджень апостола Павла про те, що віра приходить від слухання. «Відповідь у вірі людини зроджується на проголошення правди, істини, на проповідь Христового Євангелія. Саме тоді відбувається момент нашої зустрічі із живим Христом. А наслідком такого слухання є якась нова дійсність, що в нас розпочинається», – сказав він.

За словами Блаженнішого Святослава, сприйняти Боже слово не означає лише почути якусь новину чи низку повідомлень, які кружляють в інформаційному просторі. Той, хто проповідує Боже слово, не просто інформує про Бога, – пояснив він, – але передає Божу силу, яка входить в наше особисте життя.

Для кращого зрозуміння змісту і сили євангельської проповіді Глава Церкви навів актуальне і промовисте порівняння.

«Сьогодні людство очікує, що, врешті-решт, винайдуть ліки проти хвороби коронавірусу. Усі говорять про те, що, коли буде вакцина, тоді зміниться хід пандемії. Припустимо, таку вакцину винайшли. І ось до вас хтось приходить і приносить добру новину, кажучи: "Знаєш, вже є вакцина від цієї смертельно небезпечної і донині невиліковної хвороби". Така звістка може не лише потішити, а й засмутити. Адже думаємо: "Ну добре, хтось цю вакцину і отримає, можливо, якийсь багатий чоловік або якась привілейована група людей. Але я не знаю, чи доживу до того часу, коли матиму доступ до цього ліку". У такому випадку передається лише інформація, якась думка тощо».

Проте апостольська проповідь, за його словами, більше подібна до того моменту чи до тієї дії, коли той, хто повідомляє про винайдення вакцини, разом із цим приносить вакцину.

Предстоятель пригадав описану в Діяннях апостолів проповідь Петра одразу після зіслання Святого Духа, осердям якої була звістка про смерть і воскресіння Ісуса Христа, і яка є ліком від смерті та вічної погибелі. У відповідь на слухання такої проповіді люди розжалобилися серцем і запитали Петра та інших апостолів, що їм робити. Петро ж відповів, що треба покаятися і охреститися в ім’я Ісуса Христа на відпущення гріхів, тоді вони зможуть прийняти дар Святого Духа.

«Отож, коли людина вірить у Бога, коли приймає цю силу, яка передається через проголошення Христового Євангелія, вона насамперед пізнає свою хворобу, свою гріховність, – пізнає правду про себе. Відтак у кожного, хто прозріває і бачить, ким є насправді, виникає запитання: Господи, що ж тепер мені робити? Першим елементом є покаяння і зміна життя», – зазначив Отець і Глава УГКЦ.

Увірувавши, людина оздоровлюється від зла, гріха, від неправильного уявлення про себе, про світ і про Бога. Тоді, – наголосив він, – людина наново народжується у Святому Таїнстві Хрещення.

«Хрещення є таїнством нового народження людини і моментом, коли вона приймає благодать Святого Духа і народжується вже від воскреслого Христа, – пояснив Блаженніший Святослав і додав, що бути християнином не означає мати лише якесь релігійне переконання, але, насамперед, народитися від Христа воскреслого.

«Тому наслідком віри є нове народження, нове життя, оновлена людина і здатність бачити світ навколо себе по-новому», – підсумував Блаженніший Святослав, пригадавши також напис, який він побачив в одному з італійських портів: «Щоб відкрити новий світ, не потрібно плисти кораблем на інший берег моря, треба поглянути на світ новими очима – очима віри».

Читайте також: «"Людина, яка вірить у Бога, здатна побачити не лише наслідки, а й причини багатьох явищ", – Блаженніший Святослав у відеокатехизі».

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія останніх випусків присвячена темі віри. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні