УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Нехай Пресвята Богородиця сьогодні нам допоможе створити у наших сім’ях гідний простір Божественної любові», — Блаженніший Святослав

04.12.2020 14:02
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Сьогоднішнє свято показує нам, як ми повинні виховувати нашу молодь і самих себе. Ми маємо усвідомити, що тим простором, де можна збудувати храм Святого Духа в особі кожної дитини, є святий простір Божої любові. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці у п’ятницю, 4 грудня 2020 року.

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших свят у літургійному році, що робить нас учасниками дивної події, про яку зберегла пам'ять християнська громада раннього Єрусалиму. Це подія, яка справді відкриває глибоку істину про дуже важливу сторінку нашого сучасного життя: безплідне подружжя Йоакима і Анни, отримавши здійснення своєї надії, щоб виконати свою обітницю, приводять трирічну Марію до храму», — зазначив Предстоятель.

«Запитаймо себе сьогодні: чим був храм, куди входить Діва Марія, а відтак ким Вона є?» — попросив проповідник.

За його словами, Єрусалимський храм хоч був величним, бо його щойно відбудував Ірод Великий, проте він був порожнім, позаяк з його святая святих пропав кивот Завіту, який був знаком Божої присутності під час вавилонського знищення.

«На той момент, коли приходить Діва Марія, Єрусалимський храм був храмом очікування, храмом, який був неначе криком людини до Бога. Він собою символізував момент очікування на прихід Божого Сина. І саме туди, у найбільш сокровенне місце, сьогодні Захарія впроваджує Пречисту Діву Марію, бо Вона є справжнім храмом і тим новозавітним кивотом, над яким спочиває Божественна благодать. Вона є та, яка прийме у своє лоно воплоченого Бога і дасть Йому свою людську природу. Вона сьогодні входить у святая святих, щоб провістити здійснення того очікування, яке собою знаменував у той час Божий дім», — пояснив Отець і Глава УГКЦ, зауваживши, що недаремно ми святкуємо це свято на початку Різдвяного посту, коли ми всі очікуємо того великого дня воплочення і приходу нашого Господа і Спасителя.

«Сьогоднішнє свято нам відкриває дуже велику правду про людину, а також є святом християнського виховання», — наголосив він. І пояснив, що всяка програма і модель виховання пов’язана з нашим уявленням про те, ким є людина.

На переконання Блаженнішого Святослава, сьогоднішнє свято нам ще глибше свідчить про людину. Ми чуємо слово про храм як про особливе місце і простір спілкування людини і Бога. Ми бачимо Пречисту Діву Марію, яку сьогодні урочисті піснеспіви називають справжнім храмом Господнім, тому що людина у задумі свого Творця є створена, щоб самою бути храмом Святого Духа, ба більше, Богоносною істотою.

«Як Пречиста Діва Марія у храмі зростала, кормлячись Божим словом, його силою і благодаттю, так само і дитина, і кожна людина може до кінця розвинути весь свій потенціал лише тоді, коли знайде свою дорогу до храму, навіть більше, коли знайде дорогу до храму, який міститься в її серці, коли ввійде в це святая святих своєї особи, де Бог перебуває», — переконаний Глава Церкви.

«Сьогодні просімо Пречисту Діву Марію, щоб Вона взяла нас за руку, ввела в наш храм і відкрила нам у глибині нашого серця святая святих, де мешкає наш Господь і Спаситель. Молімося сьогодні за наших батьків, яким Бог доручив будувати храм Святого Духа, що ним є дитяча душа, а відтак дбати про виховання своїх дітей. Молімося про вихователів, про тих, які сьогодні мають особливе завдання в умовах коронавірусної пандемії закласти ще одну цеглину, щоб храм Святого Духа в наших дітях міг повноцінно жити і розвиватися», — закликав Блаженніший Святослав.

Предстоятель Церкви також пригадав, що цими днями в Україні проводиться акція протидії домашньому насильству, до якої долучаються всі Церкви і релігійні організації України, бо, на жаль, під час карантину в наших сім’ях ми бачимо сплеск домашнього насильства.

«Доручімо Пречистій Діві Марії наші християнські родини і наших християнських дітей, щоб наші сім’ї, як домашня Церква, були гідним простором Божественної любові, яку свідчать родичі і батьки, щоб будівництво храмів Святого Духа ми всі разом, як Христова Церква, могли гідно виконати. Нехай Пресвята Богородиця сьогодні нам у цьому допоможе», — додав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ
Фото: Олександр Савранський

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні