УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Чернівцях: «У нинішньому світі саме християни повинні ділитися надією, силою і здатністю переживати неможливе»

30.05.2021 15:17
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Нехай сьогодні Україна стане «жінкою при надії» для всього світу. Просімо сьогодні життя і здоров’я для нашого народу. Просімо благодаті, щоб хвороба відступила, щоб ми її пережили, ідучи далі історією нашого народу і Церкви з надією, яка випливає з вічнопливучого і живоначального джерела, яким є Бог у Тройці Святій єдиний.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю Самарянки під час Архиєрейської Літургії в катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці у Чернівцях з нагоди святкування 200-річчя храму. Перед Літургією Глава Церкви звершив чин коронації чудотворної ікони Матері Божої «Надія безнадійних».

У проповіді Блаженніший Святослав звернув увагу молільників на те, що Бог Отець є вічним і живоначальним джерелом життя і буття, яке нам подається через криницю вічної живої води, якою є Син Божий Ісус Христос. А живою водою, яка сходить від Отця і дає життя, є Святий Дух.

Далі, коментуючи уривок Євангелія, Предстоятель пояснив глибину і зміст зустрічі Христа з самарянкою біля криниці Якова.

«Син Божий прийшов, щоб дати доступ до життя вічного, а не щоб лише напоїти водою, яка тамує тільки фізичну спрагу. Він починає говорити до жінки, щоб розтопити кам’яне людське серце. Внаслідок цього самарянка приносить до свого міста перший ковток живої води від криниці, якою є Ісус Христос. Усе місто виходить, щоб пережити особисту зустріч з Христом», – пояснив проповідник.

Відтак Блаженніший Святослав підкреслив особливу рису християн, яку, на його переконання, мають усі народи впродовж усіх часів – це надія, що не залежить від зовнішніх обставин. За його словами, християнська надія випливає з джерела благодаті Святого Духа, яке є всередині кожної людини.

«Так важливо нам, християнам третього тисячоліття, почути дзюрчання струмочка, відкрити джерело благодаті Духа Святого в серці і житті», – переконаний Глава Церкви.

Сьогодні, каже Отець і Глава УГКЦ, чуємо дзюрчання криниці живої води в Чернівцях в особливий спосіб: «Про цей день будете розповідати своїм внукам і правнукам. Ми зійшлися сюди, щоб звершити унікальний обряд коронування ікони Діви Марії, яку народ назвав "Надія безнадійних"». Таку назву, наголосив проповідник, ця ікона отримала проголошенням віруючих сердець.

«Якщо Христос, – каже він, – перетворив самарянку з грішниці на проповідницю Божого Євангелія, то наскільки більше джерело благодаті Святого Духа випливає з нутра тієї, кого сам ангел з неба назвав благодатною і вказав усім нам, що в Ній і з Нею Господь».

«Якої нам іншої матері потрібно шукати, як не тієї, яка народила світові Божого Сина, через яку криниця живої води сама постукала до наших сердець. Христос сам приходить і шукає спраглу людину, її віднаходить, тамує спрагу, обдаровує любов’ю і дарує їй життя вічне. Той досвід віднайденого джерела і отримання надії серед безнадійного світу покоління вірян отримали в молитвах перед чудотворною іконою Богородиці тут, у Чернівцях», – наголосив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав розповів, що, благословляючи корону для ікони, Святіший Отець начебто вказує на увесь світ, що саме в ній є джерело благодаті. Чин коронації – це визнання, проголошення незліченних чудес, які діялися через особливу присутність Святого Духа, що випливає з цієї ікони.

Проповідник пояснив, що у Старому Завіті місцем зустрічі людини з Богом була криниця патріарха Якова, а в Новому Завіті – вже не криниця, а особа Богородиці. «Вона дарує нам, християнам третього тисячоліття, надію у безнадійні часи», – наголосив архиєрей, додавши, що корони для Богородиці є знаком нашої любові і вдячності за всі дари, які ми отримали від Неї впродовж усіх століть.

На переконання Предстоятеля, у сучасному світі пандемії, якого ми ще самі не розуміємо, саме християни повинні дати йому надію. «Ми повинні поділитися змістом нашого оптимізму, сили і здатності переживати неможливе», – сказав він.

Глава УГКЦ пригадав, що цього року вся Вселенська Церква звертає велику увагу на гідність покликання сім’ї. Цікаво, що ця ікона прославилася тим, що допомогла багатьом жінкам, які були безплідними, отримати дар нового життя.

«Нехай Божа Мати подорожує з нами й далі дорогами незнаного, незвіданого світу і дарує надію для безнадійних. Сьогодні, стоячи перед обличчям нашої Матері, Надії безнадійних, ми їй кажемо: "Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитвами нашими у скорботах не погорди, але від ізбав нас, єдина чиста і благословенна"», – додав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні